Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Melanomul - o forma de cancer de piele cu o evolutie foarte agresiva


Autor: elena

Melanomul este o forma de cancer de piele cu o evolutie foarte agresiva, iar el se poate dezvolta de la o alunita, a declarat joi prof. dr. Sorin Tiplica de la Clinica de Dermatologie a Spitalului Colentina.

Potrivit medicului, acest tip de cancer se poate dezvolta de la o alunita, dar si pe pielea fara leziuni, este neuniform, are diverse culori si marimi si de la o luna la alta se modifica. De obicei apare la barbati pe spate si la femei pe gambe, a spus medicul, intr-o conferinta de presa.

Prof. dr. Sorin Tiplica a atras atentia asupra necesitatii prezentarii la medic atunci cand se constata modificari la o alunita, cand aceasta devine asimetrica, este franjurata, are culoare mozaic si cel mai important evolueaza.

Acesta recomanda ca fiecare persoana sa-si examineze alunitele, indiferent in ce parte a corpului ar fi.

El a mentionat ca daca pana acum se considera ca numarul mare de alunite de la care ar trebui o atentie mai mare era de 100 acum a scazut la 50. Cine are 50 de alunite e bine sa le supravegheze, constituie un factor de risc, iar daca una este mai mare se impune un control de specialitate, a aratat el.

"Ochiul dermatologului ajuta depistarea in proportie de 70%, iar diagnosticul dermatoscopic ofera detalii si o depistare in proportie de 100%. Aceasta forma de boala este mai frecventa la tineri", a subliniat dr. Sorin Tiplica.

Cauzele sunt terenul genetic, expunerea la soare, la solar, tipul de piele.

''Trebuie retinut ca ultravioletele au efect cumulativ, adica ce s-a cumulat cu un an in urma se adauga la ce se acumuleaza in acest an'', a punctat specialistul.

Aceasta afectiune reprezinta 2% din totalul cancerele cutanate. Daca in 1965 se intalnea 1 caz la 600 de femei in 1985 s-a ajuns la un caz la 150 de femei, iar in 2006 un caz la 56 de femei si un caz la 37 de barbati, a aratat dr. Tiplica.

El a spus ca trebuie sa se tina seama de recomandarea medicului in cazul unei interventii chirurgicale.
In Europa de Est si Centrala este o incidenta mai mica a acestei boli datorita fototipului de piele care este 3-4.

Dr. Tiplica a spus ca un rol deosebit in educarea populatiei revine campaniilor, care se fac pentru a constientiza importanta depistarii leziunilor atipice si necesitatea prezentarii la medic.

Specialistul atrage atentia ca la soare este suficient sa se stea 20 de minute, iar cand expunerea este de mai lunga durata sa se utilizeze creme fotoprotectoare cu indice mare, care se aplica din doua in doua ore, iar dupa iesirea din apa sa se foloseasca palarii cu boruri mari si tesaturi pline.

Potrivit acestuia, bronzul nu protejeaza de soare. ''Daca esti bronzat trebuie sa te aperi, nici soarele aflat sub plafonul de nori nu apara, pentru ca strapunge plafonul, si nici statul in apa'', a mai spus acesta.

Expunerea la soare trebuie sa se faca pana in ora 10,00 sau dupa ora 16,00.

Prof. dr. Sorin Tiplica a facut referire la campania la care a participat in Parlamentul European si a anuntat ca o astfel de initiativa se va desfasura saptamana viitoare in Parlamentul Romaniei.

Medicul a spus ca la campania desfasurata in Parlamentul European a rezultat ca mai mult de o cincime dintre parlamentarii europeni utilizau solarul, desi o mare parte stiau ca nu este indicat.

30-05-2013
Tip
Stiri interne