Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Mercurul din peste nu creste riscul de boli cardiace, potrivit unui studiu


Autor: elena

Mercurul care provine din consumul de peste nu creste riscul de boli cardiace sau de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu efectuat de cercetatori americani care au masurat prezenta acestei substante in unghiile taiate de la picioare, scrie ziarul Nouvel Observateur.

Desi expertii in sanatate recomanda oamenilor sa consume peste pentru a-si proteja inima, o serie de studii anterioare avertizau asupra cantitatii mari de mercur prezenta in unii pesti, precum rechinul sau pestele-spada, care ar putea anula beneficiile.

Noul studiu, finantat de guvernul american, masoara cantitatea de mercur prezenta in unghiile de la picioare. Autorii studiului, publicat in ultimul numar al 'New England Journal of Medicine', au despistat acelasi numar de accidente cardiace indiferent de cantitatea de mercur aflata in unghiile participantilor la cercetare.

'Pestele ar trebui sa faca parte din dieta obisnuita a oamenilor, fara ca acestia sa se teama de efecte negative', a declarat autorul studiului, Dariush Mozaffarian, cardiolog la Scoala de sanatate publica Harvard.

La cercetare au participat 174.000 de adulti. Specialistii au folosit ca unitate de masura a mercurului unghiile, care cresc mai lent si sunt preferate analizelor de sange intrucat ofera un tablou de o mai mare acuratete a concentratiei de mercur din organism. Dupa aproximativ 11 ani, 3.500 dintre acestia au suferit atacuri sau au dezvoltat o boala de inima.

Comparand concentratiile de mercur din unghiile acestora cu cele ale persoanelor care nu au avut probleme de sanatate, cercetatorii au demonstrat ca mercurul nu are nicio legatura directa cu infarctul miocardic sau alte boli de inima.

Mercurul exista in stare naturala in pamant si pietre, mai ales in carbon. Carbonul, eliberat in atmosfera prin arderile de la o centrala pe baza de curent electric, cade din nou in apa, iar pestii care se hranesc cu plancton absorb mercurul. Acestia sunt apoi mancati de pesti mai mari, precum rechinul, pestele-spada, macroul-rege, in care se afla mari cantitati de mercur.

Consumat in cantitate mare, acest metal poate afecta dezvoltarea creierului si a sistemului nervos al copiilor. El reprezinta un pericol potential si pentru fetusi.

Asociatia americana de cardiologie /AHA/ recomanda adultilor sa manance peste cel putin de doua ori pe saptamana. Femeile insarcinate si copii mici trebuie sa evite consumarea pestelui bogat in mercur si sa manance aproximativ 350 de grame pe saptamana de somon sau lup-de-mare, specii mai putin bogate in mercur.

29-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa