Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/29/2020
Data stire

MFP: Deficit bugetar de 1,36% din PIB, pe primele cinci luni


Autor: elena

Deficitul bugetului general consolidat pe primele cinci luni din 2011 s-a cifrat la 7,4 miliarde lei, respectiv 1,36% din Produsul Intern Brut /PIB/, conform datelor operative ale Ministerului Finantelor Publice /MFP/, publicate luni.

Veniturile bugetare au fost in suma de 70,7 miliarde lei, cu 10,1% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+35,6%), accize (+28,2%) si venituri din capital (+39,8%).

Incasarile din contributii de asigurari sociale au fost cu 3,2% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent, reprezentand 40,5% din programul anual, iar incasarile din impozitul pe profit le-au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,2%.

Fata de 2010, principalul decalaj se mentine la incasarile din impozitul pe venit, care s-au micsorat cu 1,2%. Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 17,2% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cheltuielile bugetare s-au cifrat la 78,2 miliarde lei, in scadere, in termeni nominali, cu 3,4% fata de anul precedent si cu 1,4 puncte procentuale ca pondere in PIB. Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 10,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La bugetul de stat cresterea a fost de 9,2%, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii, la bugetele locale cresterea a fost de 18,5% ca urmare a preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cresterea a fost de 14,8%, ca urmare a platilor efectuate pentru servicii medicale si medicamente.

Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent: cheltuieli de personal (-19,9%), subventii (-21,3%), asistenta sociala (- 3,1%) .Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 61,5% fata de primele cinci luni ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobanzile au crescut cu 34,7 %, iar cheltuielile pentru investitii, inclusiv cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele cinci luni in suma de 10,6 miliarde lei, fata de 9,8 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent.

28-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa