Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/29/2020
Data stire

Milioane de decese la nivel global din cauza cancerului in lipsa operatiilor si a radioterapiei


Autor: elena

Milioane de persoane mor anual în lume din cauza unor forme de cancer vindecabile, fiindcă nu au acces la operaţii chirurgicale şi la radioterapia indispensabilă, arată datele publicate în revista britanică The Lancet Oncology, preluată luni de AFP.

Prezentate în cadrul unui congres european asupra cancerului care are loc la Viena, datele dezvăluie faptul că peste trei sferturi din pacienţii afectaţi de o formă de cancer nu beneficiază de o intervenţie chirurgicală "sigură" şi "adecvată".

"Noile noastre estimări sugerează că doar mai puţin de un pacient din 20 din ţările slab dezvoltate şi circa unul din cinci din ţările mediu dezvoltate au acces la un act chirurgical de bază", afirmă profesorul Richard Sullivan de la King's College din Londra, aflat în fruntea comisiei care a elaborat raportul asupra chirurgiei cancerului.

O altă comisie, creată pentru a evalua accesul la radioterapie, apreciază că numai 40-60% dintre cei 12 milioane de bolnavi de cancer care ar putea beneficia de acest tratament, esenţial în unele forme de cancer, ca cel de sân, prostată şi pulmonar, l-au putut urma.

În fiecare an apar la nivel mondial circa 15 milioane de noi cazuri de cancer, această cifră putând creşte la 22 de milioane în 2030. Dintre acestea, 80% ar necesita o intervenţie chirurgicală şi aproape 60%, un tratament prin radioterapie.

În condiţiile exploziei numărului de cazuri de cancer în următorii 15 ani, "comunitatea internaţională nu va putea ignora problema", consideră profesorul C.S. Pramesh, specialist indian, care subliniază că situaţia va fi deosebit de gravă în cele mai sărace ţări, îndeosebi în Africa subsahariană şi Asia, unde necesităţile chirurgicale ar urma să crească cu 60% până în 2030.

Bolnavii de cancer din ţările slab dezvoltate recurg în număr mic la radioterapie - numai 10%, cifra fiind chiar mai mică în Africa, unde multe ţări nu dispun de niciun aparat de acest fel.

28-09-2015
Tip
Stiri externe