Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Ministrul norvegian al sanatatii si serviciilor sociale va efectua saptamana viitoare o vizita in Romania


Autor: elena

Ministrul norvegian al sanatatii si serviciilor sociale, Anne-Grete Strrm-Erichsen, va efectua o vizita in Romania in perioada 28-29 iunie, cu acest prilej urmand sa inaugureze mai multe proiecte finantate prin Granturile SEE si norvegiene, informeaza vineri Asociatia Salvati Copiii.

Potrivit sursei citate, ministrul norvegian se va intalni si cu omologul roman, Cseke Attila, pentru a discuta despre continuarea colaborarii dintre Romania si Norvegia in domeniul sanatatii.

Oficialul norvegian va participa la lansarea Centrului Pilot de Referinta pentru boli rare din Zalau, care a fost infiintat ca urmare a implementarii proiectului 'Parteneriat norvegiano-roman pentru boli rare', in valoare de 2,1 milioane euro, finantat printr-un grant din Norvegia si prin contributia Ministerului Sanatatii din Romania. Proiectul a fost realizat de Asociatia Prader Willi Romania in parteneriat cu Centrul de resurse pentru afectiuni rare Frambu din Norvegia.

De asemenea, ministrul norvegian al sanatatii va participa si la deschiderea oficiala a Centrului de Consiliere Parentala din Bucuresti, dezvoltat de catre organizatia Salvati Copiii Romania in cadrul proiectului, finantat prin Granturile SEE, 'Consiliere parentala pentru sanatatea familiilor din Romania'. Unitatea din Bucuresti este una din cele cinci astfel de centre publice deschise in Iasi, Suceava, Targu Mures si Timisoara, cu scopul de a imbunatati calitatea serviciilor de sanatate mentala oferite copiilor din Romania.

Nu in ultimul rand, ministrul norvegian va vizita Centrul de Zi pentru Copii cu Tulburari de Dezvoltare, deschis recent in cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan 'Dr. C-tin Gorgos'. Infiintat cu ajutorul Granturilor norvegiene, co-finantat de Ministerul Sanatatii si de Primaria Municipiului Bucuresti, noul centru de zi, construit si echipat la standarde inalte, va oferi tratamente si servicii medicale adecvate pentru aproximativ 600 de copii anual.

Prin cele doua programe financiare, Granturile SEE si cele norvegiene, cele trei state SEE/AELS, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, au alocat pentru Romania asistenta financiara nerambursabila in valoare de 98,5 milioane euro, pentru perioada 2007-2009, ca urmare a angajamentului lor, conform Acordului privind Spatiul Economic European (SEE), de a contribui la coeziunea sociala si economica intre statele membre ale SEE.

Din suma totala, contributia Norvegiei se ridica la aproximativ 97%. Granturile SEE si cele norvegiene sunt destinate sustinerii dezvoltarii sociale si economice a Romaniei prin co-finantarea de proiecte in cateva sectoare cheie: sanatate si ingrijirea copilului, protectia mediului, productie sustenabila, patrimoniu cultural si sectorul ONG.

25-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa