Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Mircea Beuran si Benone Dutescu au lansat o carte privind serviciile chirurgicale de urgenta din Bucuresti


Autor: elena

Profesorii Mircea Beuran si Benone Dutescu au lansat miercuri, la Spitalul de Urgenta Floreasca, volumul "Serviciile chirurgicale de urgenta din Bucuresti - etape istorice si semnificatia lor".

Cartea ofera o lectura reconfortanta intr-o problema grava ca aceea a urgentelor chirurgicale si a sistemului de organizare a lor.
Totodata, cartea este o pledoarie pentru pastrarea patrimoniului national, evidentiindu-se spiritul academic ce a dominat in trecut viata stiintifica medicala si care a dat roade de-a lungul secolelor si deceniilor.

In carte este sintetizata personalitatea a cel putin trei generatii de elevi ai marelui chirurg Thoma Ionescu: Iacob Iacobovici, Traian Nasta, Theodor Firica, Ion Turai, Iuliu Suteu, Ion Balacescu, Alexandru Cosacescu.

Lucrarea reprezinta de fapt istoricul serviciilor chirurgicale de urgenta din Bucuresti. Cititorii pot urmari firul istoric al serviciului, de la birja cu cai si sanitarul pe bicicleta, pana la moderna ambulanta si la serviciul SMURD.

Mircea Beuran, unul dintre autori, a multumit arhivei Academiei Romane, Primariei Capitalei, Catedrei de istorie a Universitatii de Medicina si Farmacie pentru contributia adusa, spunand ca ideea pentru realizarea cartii a venit in urma cu un an.

"Scrierile sunt unele inedite, de la siropoase pana la tragice. In 1982 am gasit aici un spital cu adresabilitate foarte mare si lucrul acesta a fost un stindard. Exista aici (in carte) lantul generatiilor, de la mai mici la seniori", a spus Beuran.

Prezent la lansare, presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, a sustinut ca lucrarea nu este un roman, ci reprezinta o carte-document foarte importanta. In opinia sa, fiecare institutie din tara ar trebui sa aiba o asemenea monografie.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila", Florian Popa, a afirmat la randul sau ca volumul nu este un roman, sustinand ca in unele capitole se considera chiar autor.

El si-a amintit de anul 1970, cand a venit ca salariat al Spitalului de Urgenta Floreasca, de primul profesor al sau, dar si de prima operatie.

"Pentru mine, Spitalul Floreasca a insemnat un spital-fanion. Sistemul de urgenta s-a dezvoltat si traieste uneori intr-un mod miraculos. Cred ca e un inceput, cred ca la Floreasca se poate scrie mai multa istorie decat s-a scris. Cartea are nevoie si de o continuare, ea reprezinta un act de cultura", a apreciat Florian Popa.

Cel de-al doilea autor, Benone Dutescu, a declarat ca scriind cartea "a stat de vorba" cu o istorie plina de invataminte si a precizat ca lucrarea se sprijina numai pe documente.

30-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa