Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Misterul planului de austeritate se intensifica


Autor: elena

Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Dezbaterile pe marginea continutului planului de austeritate continua intre indiscretii si dezmintiri in ajunul prezentarii oficiale prevazute pentru joi.

Cotidienele italiene au publicat miercuri un document considerat a fi ciorna proiectului de lege, dar care starneste si mai multe semne de intrebare.
Planul de austeritate este, inca, un mister in pofida dezvaluirilor, scrie cotidianul Corriere della Sera. Guvernul italian va prezenta joi planul de austeritate pentru perioada 2013 - 2014.

Masurile propuse de ministrul economiei si finantelor, Giulio Tremonti, au fost dezbatute marti in cadrul unei reuniuni a aliantei majoritare de guvernamant. Presa italiana a subliniat tensiunile generate de normele viitorului proiect de lege.

Reduceri insa vor fi aplicate pana la 47 de miliarde de euro care pana in 2014 ar trebui sa balanseze datoria publica cu bugetul Italiei.

Taierile de fonduri vor suferi salariile ministrilor incepand cu luna iulie, dat fiindca acestia primesc si indemnizatia de parlamentari, a confirmat ministrul de externe Franco Frattini la finalul reuniunii de marti.

Cotidianul Il Messaggero scrie despre "un plan de austeritate lejer" menit sa tina unita alianta de guvernamant. In alcatuirea normelor, ministrul Tremonti a trebuit sa tina cont de exigentele Uniunii Europene, de analiza agentiilor internationale de rating si de situatia reala a economiei italiene.

Prim-ministrul Silvio Berlusconi a precizat ca si Italia trebuie sa tamponeze efectele recesiunii economice asa cum au facut alte tari, care, din fericire, nu se confrunta cu o situatie atat de grava. Ministrul justitiei, Angelino Alfano, a comunicat jurnalistilor la finalul reuniunii de marti ca reducerile de subventii vor incepe de la clasa politica.

Cotidianul La Repubblica titreaza detalii explicite cu privire la schimbarile aduse de planul de austeritate. Se pare ca normele ar propune plata serviciilor sanitare de la departamentele de urgenta.

Acest lucru reprezinta o noutate pentru ca, in prezent, cazurile catalogate drept "cod rosu sau galben" nu platesc prestatia medicala. Daca planul de austeritate va fi aprobat, cetatenii vor plati 10 euro pentru codul rosu sau galben si 25 de euro pentru codul alb

Mai mult, normele intentioneaza sa prelungeasca varsta pensionarii pentru femeile din sectorul privat la 65 de ani.

Potrivit opozitiei de centru-stanga, prin planul de austeritate, guvernul amageste din nou cetatenii. Presedintele Partidului Democrat, Pierluigi Bersani, citat de cotidianul La Stampa, considera ca toate normele vor fi aplicate in urmatoarea legislatie, avand in vedere ca mandatul guvernului Berlusconi se va incheia in 2013.

"Daca vom castiga alegerile, vom mosteni acest plan de austeritate minunat", a afirmat ironic, Bersani.

In alta ordine de idei, cotidianul Il Tempo, anunta ca Italia risca sa primeasca o sanctiune din partea Uniunii Europene din cauza problemei deseurilor alimentare care au invadat strazile orasului Napoli.

Autoritatile de la Bruxelles au precizat ca guvernul de la Roma nu a inregistrat progrese in rezolvarea problemei, aparuta inca din 2007. Comisarul european privind mediul ambiant, Janez Potocnik, a trimis Italiei un comunicat prin care a subliniat ca va fi nevoit sa aplice sanctiuni financiare.

Medicii italieni au atras atentia ca din cauza problemelor deseurilor, s-a inregistrat o crestere cu 20% a patologiilor respiratorii la copii.

30-06-2011
Tip
Stiri externe
Sursa