Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/26/2020
Data stire

MS a stabilit ca pentru aproape 130.000 paturi din spitale pot fi contractate servicii de sanatate in 2011


Autor: elena

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a aprobat Ordinul 232/21.03.2011 privind detalierea pe judete a numarului total de paturi din unitatile sanitare publice si private pentru care casele de asigurari de sanatate pot incheia contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti din fonduri publice.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii (MS) remis marti AGERPRES, pentru anul 2011 au fost aprobate pentru contractare 129.524 de paturi in spitalele publice si private, fata de 136.515 paturi in 2010.

La elaborarea Planului National de Paturi, MS a luat in calcul numarul si procentul bolnavilor care se trateaza in fiecare judet, in regim de spitalizare continua, defalcat pe numarul de pacienti care au domiciliul in judetul respectiv, si pacienti proveniti din alte judete.

De asemenea, s-a tinut cont de numarul populatiei din judet, dar si de ponderea de dezvoltare pentru judetele cu facultate sau universitate de medicina.

''Am gandit un sistem flexibil, care sa se autoregleze si sa se echilibreze in functie de necesitati. Pentru calcularea numarului de paturi am utilizat reguli identice, tinand cont de obiceiurile si drepturile pacientilor de a alege liber si neingradit medicul sau unitatea in care doresc sa fie tratati'', a declarat ministrul Cseke Attila, potrivit comunicatului.

Astfel, in urma aplicarii Planului National de Paturi, in 28 de judete si municipiul Bucuresti, numarul de paturi contractate este in scadere fata de 2010. In judete precum Cluj sau Constanta modificarile sunt nesemnificative, iar in altele, ca de exemplu Iasi, Brasov, Timis, Dolj, Mures, Vrancea, Suceava, Tulcea, Galati, Neamt, Arad, exista usoare cresteri.

''Prin aplicarea, in fiecare an, a unui numar de paturi aprobate pentru contractare vom asigura si o predictibilitate in sistem. Atat casele de asigurari de sanatate, cat si managementul unitatilor sanitare vor cunoaste din timp directia de dezvoltare a sistemului'', a mai spus Cseke Attila.

Anul acesta, in premiera, MS a elaborat Planul National de Paturi pentru perioada 2011-2013, astfel incat Romania sa se apropie in urmatorii trei ani de un numar de 5,61 paturi la 1.000 de locuitori, cat este media europeana, mai precizeaza comunicatul MS.

Detalierea pe judete a numarului de paturi aprobat pentru contractare cu casele de asigurari de sanatate, atat pentru segmentul spitalelor publice, cat si private, se va face anual, pana la 30 septembrie, prin Ordin de ministru.

22-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa