Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/23/2020
Data stire

MS: Constructia celor sase spitale regionale de urgenta ar putea incepe in 14 - 16 luni


Autor: elena

Constructia celor sase unitati spitalicesti regionale ar putea demara in termen de 14 - 16 luni si ar putea dura aproximativ 4 ani, estimeaza Ministerul Sanatatii.

Guvernul a aprobat, miercuri, la propunerea Ministerului Sanatatii, Memorandumul privind demararea constructiei a sase spitale regionale de urgenta prin parteneriat public - privat.

Potrivit unui comunicat al MS transmis joi AGERPRES, noile spitale regionale de urgenta vor fi gandite ca centre universitare care sa asigure conditii de asistenta medicala de urgenta unitara, in special pentru cazurile care necesita o abordare multidisciplinara in domeniul terapiei.

De asemenea, se doreste crearea unor unitati compacte, autonome, de urgenta, cu functionalitate integrala (investigatii, diagnostic si tratament) care sa faca posibila eficientizarea serviciului medical (prin reducerea timpului necesar si a costurilor pentru stabilirea diagnosticului), mai informeaza MS.

Cele 6 unitati sanitare de elita vor fi construite in Cluj, Craiova, Iasi, Targu Mures, Timisoara si Bucuresti, iar costurile estimate pentru acestea sunt de 1,5 miliarde euro. Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, sustine ca prioritate va avea constructia spitalelor regionale din Cluj si Iasi.

''In aceste doua centre cu traditie in medicina exista cele mai mari probleme in ceea ce priveste infrastructura spitaliceasca. De exemplu, in Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta isi desfasoara activitatea in 25 de pavilioane, 16 dintre acestea fiind construite in 1902, iar restul intre anii 1930 -1977. Singura cladire mai noua, daca o putem numi asa, este cea in care functioneaza UPU si care dateaza din 2005. La Iasi exista aceeasi situatie. Spitalul Clinic Judetean de Urgenta ''Sf. Spiridon'' functioneaza in 13 cladiri care au pavilioane construite incepand cu anii 1895, cele mai noi constructii fiind din 1980. Aici exista si 2 cladiri folosite de spital care au fost construite in 1732, respectiv 1757'', a decla rat ministrul Sanatatii, potrivit comunicatului citat.

Ministerul Sanatatii va participa in acest parteneriat cu terenurile pe care se vor construi spitalele, iar companiile eligibile cu partea de finantare. Parteneriatele sunt gandite pe termen lung, de aproximativ 30 de ani.

''Chiar daca spitalul va fi construit cu fonduri private, acesta va functiona in regim public, pacientii beneficiind de tratament in acelasi sistem al asigurarilor publice de sanatate ca in prezent intr-un spital public'', a subliniat ministrul.

In prima faza, Ministerul Sanatatii va solicita trecerea terenurilor din domeniul public al judetelor/ localitatilor si administrarea consiliilor judetene/ locale in domeniul public al statului si administrarea Ministerului Sanatatii, prin hotarari ale consiliilor judetene/ locale.

Din cele 6 terenuri, doar cel din Bucuresti este in proprietatea publica a statului si in administrarea ministerului, toate celelalte urmand a fi transferate. Urmeaza apoi si ceilalti pasi pentru studiile prefezabilitate sau fundamentare, mai anunta MS.

04-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa