Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

MS: De la 1 august se vor modifica preturile de decontare la medicamentele pentru bolnavi cronic


Autor: elena

Preturile de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate vor fi modificate incepand cu 1 august, a anuntat Ministerul Sanatatii printr-un comunicat remis luni.

Ministrul sanatatii, Cseke Attila, a aprobat luni proiectul de Ordin privind aprobarea metodologiei de calcul a Listei si preturilor de decontare ale medicamentelor care se acorda bolnavilor in cadrul programelor nationale de sanatate nominalizate prin hotarare de guvern, in conditiile legii.
Acesta se afla in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, la adresa www.ms.ro, sectiunea "transparenta decizionala".

Conform proiectului de act normativ, Ministerul Sanatatii intentioneaza modificarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare a medicamentelor din lista C2, astfel incat decontarea tratamentelor necesare acestor bolnavi sa poata fi sustinuta in continuare de autoritatile sanitare.

'Medicamentele din lista C2 sunt cele pe care statul le acorda gratuit pentru bolnavii cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. In ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut in raport cu fondurile pe care le avem disponibile. De exemplu, in anul 2009, consumul medicamentelor a crescut cu peste 19% fata de 2008 iar in 2010, cu 26% fata de anul 2009. Noua metodologie de calcul va avea ca efect scaderea pretului de decontare a acestor tipuri de medicamente incluse in programele nationale de sanatate, astfel incat sa le putem asigura pentru un numar cat mai mare de pacienti', a declarat ministrul sanatatii, potrivit comunicatului citat.

Conform propunerii MS, de la 1 august 2011, pretul de decontare al medicamentelor din lista C2 porneste de la pretul producator aprobat prin Ordinul 75/2009, diminuat cu 15%.

De asemenea, conform noului mod de calcul vor fi diminuate adaosul pentru pretul cu ridicata (adaosul distribuitorului) si cel de desfacere cu amanuntul (adaosul pentru farmacii).

In noul sistem, cota de adaos a distribuitorului va varia intre 8% si suma fixa de 20 lei. In formula veche, cota putea varia intre 14% si 30 lei.
In ceea ce priveste farmaciile, acestea vor avea dreptul la un adaos comercial intre 15% si 25 lei, fata de procentele vechi, cuprinse intre 24% si suma fixa de 35 lei.

Noul sistem de calcul al pretului de decontare pentru medicamentele din lista C2 va duce la o economie estimata la peste 66 milioane de euro (pentru un curs valutar de 4,21 lei), ceea ce va permite Ministerului Sanatatii sa poata sustine costurile necesare asigurarii in continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti.

In lista C2 sunt incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 de denumiri comune internationale.

29-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa