Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/12/2021
Data stire

MS: Institutul 'Cantacuzino' a infirmat prezenta E.coli la al doilea copil decedat la "Marie Curie"


Autor: elena

Institutul Naţional "Cantacuzino" a infirmat prezenţa bacteriei Escherichia coli în cazul celui de-al doilea copil cu sindrom hemolitic-uremic care a murit la Spitalul "Marie Curie", a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat remis, marţi, AGERPRES.

'Unul dintre copii a decedat în 4 februarie 2016, confirmat cu E.coli nepatogen. Al doilea deces a survenit în dimineaţa zilei de 15 februarie 2016. În acest caz, Institutul Naţional "Cantacuzino" a infirmat prezenţa E.coli. Copilul din Craiova s-a prezentat cu diagnostic de invaginaţie intestinală în vederea unei intervenţii chirurgicale. Copilul din Bucureşti este diagnosticat cu infecţie virală digestivă cu rotavirus. Coprocultura recoltată de la acest copil şi testată la Institutul "Cantacuzino" este negativă pentru E.coli", susţine sursa citată.

Cei 10 copii internaţi la "Marie Curie" provin din localităţi diferite ale judeţului Argeş, au vârste diferite, cuprinse între 7 luni şi 1,5 ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, coproculturile testate la "Cantacuzino" de la ultimele trei cazuri internate la Spitalul "Marie Curie" în datele de 9 şi 10 februarie 2016 au fost negative pentru E.coli, între acestea aflându-se şi al doilea copil decedat.

'În ultimele 5 zile nu au mai existat cazuri de boală diareică acută complicate la copiii din judeţul Argeş care să fie transferate către spitalele din Bucureşti", arată MS.

'Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a luat legătura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile încă din 10 februarie 2016. Au fost efectuate demersuri pentru sosirea unei echipe de specialişti ai Centrului pentru acordarea de sprijin în efectuarea investigaţiilor pentru depistarea cauzelor de îmbolnăvire. De asemenea, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP a instituit începând de ieri un sistem de raportare zilnică a tuturor cazurilor de diaree severă cu deshidratare a copilului cu vârsta de până la 5 ani, la nivelul întregii ţări", afirmă reprezentanţii MS prin intermediul comunicatului de presă.

Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice, MS informează că debutul bolii a avut loc într-o perioadă de 2 săptămâni, cu un cumul de 4 cazuri în datele de 31 ianuarie şi 1 februarie 2016, distribuţia cazurilor neindicând o sursă unică de îmbolnăvire.

'DSP Argeş a recoltat probe de apă plată, apă de reţea şi lapte praf atât din comerţ, cât şi de la domiciliile copiilor, iar rezultatele au fost conforme, cu excepţia a două probe recoltate de la domiciliul unor copii. Sindromul de deshidratare acută, consecinţă a manifestărilor diareice, a reprezentat un factor important în evoluţia ulterioară a cazurilor, mai ales prin întârzierea prezentării la serviciile medicale în vederea instituirii tratamentelor de rehidratare. Nu toţi copii au prezentat anemie hemolitică, parte componentă obligatorie a SHU", susţine aceeaşi sursă.

Începând de luni a fost instituit un sistem de declarare zilnică tuturor cazurilor de boală diareică severă/SHU din toate unităţile sanitare la copii sub 5 ani.

Până în prezent, din datele menţionate în foile de observaţie, nu s-a identificat nicio legătură între cazuri.

'Referitor la ipoteza apărută în mass-media referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor şi cauza îmbolnăvirilor, această eventualitate este exclusă din următoarele considerente: copiii au vârste diferite, între 5 luni şi 1 an şi 7 luni, doar doi fiind vaccinaţi în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent şi altul cu ROR). Din loturile de vaccin administrat în judeţul Argeş au fost vaccinaţi şi copii din alte judeţe. Nu există nicio informaţie de natură ştiinţifică privind asocierea dintre vaccin şi SHU", se mai arată în comunicat.

De asemenea, rezultatele testelor şi probelor efectuate zilnic în saloanele din Spitalul de Pediatrie din Piteşti atestă faptul că nu există focar de infecţie în acest spital.

În ultimele 5 zile, niciun copil din judeţul Argeş sau din alte zone ale ţării nu a mai fost raportat cu boală diareică gravă.

'Ancheta epidemiologică va continua pentru a verifica posibilitatea existenţei altor surse de alimente de origine animală  (produse lactate nepasteurizate, carne de vită) care ar putea fi sursa îmbolnăvirii", se menţionează în acelaşi comunicat.

16-02-2016
Tip
Stiri interne