Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/11/2021
Data stire

Mures: Aproape 250 de elevi ai Colegiului "Al.Papiu Ilarian" si-au manifestat solidaritatea cu copiii bolnavi de cancer


Autor: elena

Aproape 250 de elevi ai Colegiului Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian' din Târgu Mureş şi-au manifestat, luni, solidaritatea cu copiii bolnavi de cancer în cadrul unei acţiuni sociale organizată împreună cu Asociaţia Little People România, de ziua Internaţională a Copilului cu Cancer.

Colegiul Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian' din Târgu Mureş este prima şcoală din judeţul Mureş care se alătură Asociaţiei Little People România în cadrul campaniei de conştientizare 'Zilele Bandanei', după ce o elevă de aici a învins în lupta cu o boală cancerigenă.

Eleva Diana, cea care a reuşit să învingă boala, s-a arătat recunoscătoare faţă de gestul colegilor ei şi a ţinut să transmită un mesaj tuturor celor bolnavi, copii şi adulţi, prin care îi îndeamnă să găsească în ei puterea de a gândi pozitiv şi să nu se lase înfrânţi.

'Mă numesc Diana, am 17 ani şi în urmă cu aproximativ un an şi jumătate am fost diagnosticată cu cancer în zona mediastinală. După aproximativ o lună de investigaţii mi s-a spus exact care este diagnosticul şi am început tratamentul în august 2014 şi l-am terminat în luna martie a anului trecut, deci a durat aproximativ opt luni. Am făcut chimioterapie şi radioterapie. Acum mă simt foarte bine. Implicarea sufletească şi credinţa au un rol foarte important în procesul de vindecare. Pe mine m-a ajutat foarte mult credinţa pentru că eu personal cred că am primit putere de Sus să trec peste boală. Am primit putere să gândesc pozitiv, să nu-mi pierd speranţa şi să nu mă las învinsă. Viaţa mea s-a schimbat complet în urma acestei experienţe. Mi-am schimbat viziunea asupra vieţii. De exemplu, înainte eram mai închisă şi nu aveam încredere în mine. În urma acestei experienţe, mi-am dat seama că eu pot fi puternică şi pot învinge orice. Pot să trec peste orice obstacol. M-am maturizat şi m-am redescoperit', a spus eleva.

Ea a afirmat că s-a înscris în Organizaţia Salvaţi Copiii fiindcă vrea să dea o mână de ajutor celor suferinzi şi îşi propune să urmeze Facultatea de Medicină pentru a putea ajuta şi alţi copii în viitor.

'Mesajul meu pentru toţi copiii şi pentru cei greu încercaţi în viaţă este să găsească în ei puterea de a gândi pozitiv şi să nu se lase înfrânţi. Până la urmă, în joc este viaţa lor şi cum să nu lupte pentru ea', a arătat Diana.

Elevii Colegiului Naţional 'Al. Papiu Ilarian' şi-au achiziţionat bandane, brăţări şi jucării Yo-yo cu mesajul 'Port bandană pentru că îmi pasă!', pe care le-au purtat în semn de solidaritate cu toţi copiii bolnavi de cancer.

'Ideea de a participa la această acţiune li s-a părut inedită şi anul viitor încercăm să implicăm şi mai mulţi elevi ai colegiului nostru. Asociaţia Little People România organizează de trei ani campania 'Zilele Bandanei', iar noi dorim să o ducem mai departe şi să colaborăm cu această fundaţie', a declarat profesoara Laura Matiş, consilier educativ în cadrul Colegiului.

Directorul Colegiului Naţional 'Al. Papiu Ilarian', Cristina Someşan, a arătat că înainte de concursurile şcolare şi de olimpiadele naţionale la care şcoala se aşteaptă la rezultate bune, primul gând trebuie să se îndrepte către sănătatea copiilor.

'Orice ar fi, îţi doreşti să fie sănătoşi. Da, este o problemă cu starea de sănătate a tinerei generaţii în principiu, dar dorim să ştie că suntem alături de fiecare în parte. Ne interesează fiecare copil, dar ne interesează foarte tare fiecare copil din şcoala noastră. Au fost situaţii complicate pe care le-au depăşit cu curaj, cu seninătate, cu sprijinul familiilor şi în final trebuie să le spunem să le dea Dumnezeu sănătate, să aibă putere să le ducă toate înainte', a arătat Cristina Someşan.

Coordonatoarea Asociaţiei Little People România la Târgu Mureş, Beata Szekely, a precizat că a trimis tuturor şcolilor din oraş invitaţii de a se ralia campaniei, însă doar reprezentanţii Colegiului Naţional 'Alexandru Papiu Ilarian' s-au arătat deschişi să se implice în acest proiect şi să-l susţină.

'În Târgu Mureş suntem de un an şi 15 persoane au beneficiat până acum de programul nostru de intervenţie psihosocială în spital. În afară de pacienţii internaţi la Oncologie, mai este şi Departamentul de Nefrologie şi Diabet din cadrul Clinicii de Pediatrie, adică alte aproximativ 215 persoane, care vin la camera de joacă din spital. Ne propunem ca simbolul bandanei să fie simbolul sprijinirii şi susţinerii a celor care luptă cu această boală. Am informat mureşenii cu privire la acţiunile noastre din spital şi au existat oameni chiar interesaţi de ceea ce facem noi', a declarat Beata Szekely.

15-02-2016
Tip
Stiri interne