Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/28/2020
Data stire

Mures: Aproximativ 30 de fumatori s-au adresat Centrului 'Stop Fumat' in ultimele zece zile


Autor: elena

Aproximativ 30 de fumatori s-au adresat Centrului 'Stop Fumat' din cadrul Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Mures, in cele zece zile ale campaniei pentru abandonarea fumatului desfasurata sub sloganul 'Renuntarea la fumat este cel mai bun lucru pe care un fumator il poate face pentru sanatatea lui'.

'Aproximativ 30 de fumatori s-au adresat Centrului "Stop Fumat" in aceasta perioada, fata de 10-15 fumatori cat se adresau in mod normal. In cadrul campaniei, pe langa consiliere si tratament, fumatorii au beneficiat si de o spirometrie gratuita. Campania a fost premergatoare zilei de 31 mai, cand, in fiecare an, Organizatia Mondiala a Sanatatii celebreaza "Ziua mondiala fara tutun", fiind scoase in evidenta riscurile de sanatate asociate consumului de tutun. La nivel global, consumul de tutun omoara anual aproape sase milioane de oameni, din care 600.000 sunt nefumatori, expusi fumatului pasiv', se arata intr-un comunicat de presa al SCJ Mures.

Comunicatul, remis vineri, releva faptul ca in cadrul Programului 'Stop Fumat' se ofera medicatie si consiliere gratuita tuturor fumatorilor care doresc sa abandoneze fumatul, iar pentru a beneficia de aceste facilitati fumatorii trebuie sa aiba peste 18 ani si sa fie motivati sa abandoneze acest viciu.

'Cei care doresc sa fie consiliati si tratati nu trebuie sa prezinte bilet de trimitere de la medicul de familie; pot primi medicatie gratuita atat fumatorii asigurati, cat si cei neasigurati. Durata tratamentului este de doua luni, vizitele de control se vor efectua la doua saptamani. Judetul Mures a fost printre primele 10 judete din tara in care s-a implementat acest program de preventie a bolilor prin abandonarea fumatului', se mai arata in document.

SCJ Mures a precizat ca un fumator poate beneficia de o singura cura de tratament gratuita anual.

Programul 'Stop Fumat' in cadrul SCJ Mures se deruleaza din octombrie 2007, pana in acest moment au fost tratati aproximativ 4.000 de fumatori, iar la sfarsitul celor doua luni de tratament au abandonat fumatul intre 78,66 % si 83,72% . La reevaluarile efectuate la un an de la terminarea tratamentului s-a constatat ca in jur de 40% au abandonat acest viciu.

31-05-2013
Tip
Stiri interne