Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Mures: Campanie pentru achizitionarea unui avion sanitar, initiata de Fundatia pentru SMURD


Autor: elena

Fundatia pentru SMURD a lansat, sambata, la Targu Mures, campania '2% pentru SMURD', sub genericul 'Nu lasa distanta pana la spital sa devina incurabila', cu scopul de a atrage fonduri pentru achizitionarea unui avion sanitar pentru urgente.

Tiberiu Fechete, presedintele executiv al Fundatiei pentru SMURD, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca aceasta campanie urmareste sa convinga populatia sa redirectioneze 2% din impozitul pe venit catre SMURD.

El a aratat ca, incepand din anul 2009, prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit s-a reusit achizitionarea unor echipamente si ambulante necesare scurtarii timpului de interventie la urgente, au fost facute si investitii in construirea, renovarea sau dotarea centrelor SMURD, dar si in instruirea personalului.

Dr. Raed Arafat, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii, presedintele Fundatiei pentru SMURD, a precizat, la randul sau, ca este pentru prima data cand aceasta fundatie declanseaza o campanie nationala pentru un anumit proiect si anume achizitionarea avionului sanitar.

Potrivit lui Raed Arafat, se doreste achizitionarea unui avion complet dotat cu echipamente de terapie intensiva, care sa se poata deplasa in timp mult mai scurt la interventii la distanta decat elicopterele. In plus, un astfel de avion poate zbura si in conditii de vizibilitate redusa, comparativ cu elicopterele din dotarea SMURD.

Subsecretarul de stat in MS a precizat ca se doreste in acest fel ca SMURD sa detina propriul aparat de zbor, intrucat avionul inchiriat in prezent pentru cazuri grave nu este intotdeauna disponibil si nici nu poate ramane mult timp la dispozitia echipelor de urgenta.

In plus, a aratat Arafat, prin achizitionarea unui aparat propriu, SMURD ar putea reduce timpul de zbor la aproximativ 75%, pe distante lungi, iar elicopterele ar ramane disponibile pentru interventiile grave pe distante mai scurte.

Conform estimarilor membrilor Fundatiei pentru SMURD, un astfel de avion ar costa intre 1,5 milioane de euro (unul second-hand) si 5 milioane de euro (un aparat nou).

Dr. Raed Arafat a facut apel la populatia activa sa completeze formularele pentru donarea celor 2% din impozitul pe profit nu neaparat Fundatiei pentru SMURD, ci si altor entitati care au nevoie de acesti bani. La ceremonia de lansare a campaniei a participat si mr. Alin Marghir, purtatorul de cuvant al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta.

Reprezentantii Fundatiei pentru SMURD sustin ca, din donatiile provenite din redirectionarea a 2% din impozitul pe venit, au fost adunate sume impresionante - 500.000 de lei in 2009 si 1,2 milioane de lei in 2010, aceasta organizatie fiind a doua din tara la numarul de donatii primite, dupa Biserica.

06-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa