Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/10/2020
Data stire

Nicolae Hancu: Sedentarismul este mai periculos decat obezitatea


Autor: elena

Reducerea cu 25% a mortalităţii provocată de bolile cronice netransmisibile se poate face printr-o alimentaţie sănătoasă, prin reducerea consumului de sare şi alcool, prin renunţarea la fumat şi combatarea sedentarismului, a declarat vineri la cea de a IV-a ediţie a Congresului naţional "Bolile cronice netransmisibile" prof. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române.

"Suntem unica ţară din această zonă care nu are o lege antifumat. Pasul următor este reducerea abuzului de alcool şi a sedentarismului. La ora actuală sedentarismul se consideră că este mai periculos decât obezitatea. Sunt date de ultimă oră rezultate din studiile făcute. S-au făcut sinteze epidemiologice, sedentarismul ce înseamnă? Că stă mult la televizor, că stă mult pe scaun, că stau mult întinşi. IT-iştii stau 8-10 ore nemişcaţi. Degeaba se duc la sală o jumătate de oră dacă după aceea vin acasă şi zac în continuare. Cel mai important factor, alimentaţia. Alimentaţia nesănătoasă aduce 14 milioane de morţi în lume. Alimentaţia nesănătoasă înseamnă abuz de calorii globale, abuz de grăsimi saturate, grăsimi rezultate din procesarea cărnii, bogate în zahăr sau sare", a explicat Hâncu.

Potrivit acestuia, aplicarea tuturor acestor măsuri trebuie să înceapă încă din perioada preşcolară şi trebuie să aibă doi poli: şcoala şi familia.

"Greutatea este un excelent parametru al stării de sănătate, dar şi al caloriilor pe care le mâncăm. Este fatal să avem 2.000 de calorii pe zi exclusiv din dulciuri. Trebuie să respectăm: cam jumătate sunt hidraţi de carbon, 15-20% proteine şi grăsimi. Jumătate trebuie să fie de origine animală, o parte de origine vegetală. O alimentaţie sănătoasă se învaţă", a spus Hâncu.

Referindu-se la combinaţia de alimente, Hâncu a spus că acesta este un mit care nu are nicio bază solidă.

"Din păcate, s-a declanşat o isterie legată de această combinaţie. În România se mănâncă carne cu cartofi de 200 de ani şi se vor mai mânca încă 200 de ani. Nu aceasta este problema, nici e-urile nu sunt cea mai importantă problemă şi nici combinaţia dintre alimente. Trebuie să fim raţionali, să ştim ce mâncăm, să ne potrivim caloriile la necesarul nostru. Să ne uităm la piramida alimentară şi să spun: avem nevoie de multe porţii de cereale de fructe şi legume, avem nevoie de ouă, brânzeturi şi chiar sus de tot în vârful piramidei se găsesc dulciurile foarte concentrate, grăsimile şi uleiurile. Să nu credeţi cumva că pe plan caloric uleiul este mai sănătos decât untul", a mai susţinut Nicolae Hâncu.

La rândul său, academicianul Maya Simionescu a susţinut că există "un fel de alertă la scară planetară", iar această categorie de boli cronice netransmisibile, precum bolile cardiovasculare, cancerul, bolile de plămâni, diabetul, au devenit "epidemii".

"OMS trage semnale de alarmă şi dă indicaţii guvernelor şi medicilor să facă ceva ca acest fenomen care este previzionat să se întâmple măcar să se încetinească. Reducând factorii de risc, crescând cercetarea în domeniu, să se reducă cu 25% până în 2025. Mare nevoie este să educăm corpul medical care mai departe să educe pacienţii. Este o acumulare de factori de risc, o acumulare a condiţiilor nu foarte sănătoase. În Europa de Veste mortalitatea prin boli cardiovasculare a ajuns la aproximativ 45%, iar la noi în ţările din Europa de Este mortalitatea este de 65%" a spus Maya Simionescu.

Conform ultimului raport al OMS, aproximativ 38 de milioane de oameni mor anual la nivel mondial înainte de 70 de ani din aceste cauze.

27-02-2015
Tip
Stiri interne