Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/21/2020
Data stire

Nicolaescu: Pachetul de baza, in vigoare de la 1 aprilie, cel de programe nationale de la 1 august


Autor: elena

Pachetul de servicii medicale de baza va intra in vigoare la 1 aprilie anul acesta, cel privind programele nationale de sanatate va putea intra in vigoare la 1 august, iar Ministerul Sanatatii si-a propus ca pachetul de servicii minimale sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2015, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu in cadrul unei dezbateri.

"In urmatoarele doua luni trebuie sa pregatim toate normele necesare pachetului de baza. Lunile februarie si martie sunt hotaratoare pentru elaborarea normelor. Trebuie ca impreuna cu CNAS sa stabilim acele norme tehnice care sa elimine desincronizarile si interpretarile eronate. Stim ca primul oponent al reformei este sistemul. Primii oponenti ai reformei sunt cei din sistem. Care sistem vrea sa fie reformat? Trebuie sa le explicam oamenilor ca este in beneficiul lor. Cei de la BM si FMI au spus ca aceasta este cea mai grea reforma. Urmatoarele doua luni vor fi de foc, daca va fi nevoie vom face cate o videoconferinta in fiecare zi. Am auzit pareri ca scot oamenii din spital. Aceste lucru il sustin numai oamenii care nu vor binele sistemului (...). Stiu ce vorbesc. Sunt intr-un moment de cumpana in care vrem sa schimbam aceasta tara. Nu o putem schimba decat cu oameni cinstiti, sinceri, cu oamenii corecti care vor sa faca ceva pentru aceasta populatie", a afirmat ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, tot mai multe servicii vor fi prestate in ambulatoriu.

"Sper ca cele aproximativ 9 luni de aplicare a pachetului de baza sa creeze acele economii pe care le asteptam. Economiile respective reprezinta surse suplimentare de finantare pentru sistemul medial romanesc. Tot mai multe servicii se vor presta catre pacientii care au nevoie de ambulatoriu. Pachetul incearca sa ii convinga pe medici si manageri sa rezolve cat mai multe servicii medicale in ambulator. Nimeni nu viseaza cu ochii deschisi ca de la 1 aprilie se va intampla asa ceva, dar trebuie sa incepem", a mai spus demnitarul.

El a precizat ca doreste sa se dezvolte cat mai mult ambulatoriul de specialitate si a subliniat ca este nevoie de pachetul de baza pentru a construi pachetul de servicii suplimentare.

Nicolaescu a mai spus ca un draft privind serviciile medicale suplimentare va fi gata pana la vara, astfel ca pana la sfarsitul lunii septembrie sa poata fi realizate toate drafturile de legislatie necesare pentru ca in acest fel sa se poata "gandi" bugetul pe 2015.

"Este nevoie de asigurari private, de o discutie transparenta care sa ia in calcul varianta de a avea asigurari suplimentare obligatorii sau facultative. Si daca se poate face deductibilitatea in cazul in care se opteaza pentru asigurarile suplimentare obligatorii. Speram ca la sfarsitul anului vom avea mai putini bani deturnati si multi bani cheltuiti chibzuit", a conchis ministrul.

30-01-2014
Tip
Stiri interne