Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/17/2020
Data stire

Noutati cu privire la diagnosticul si tratamentul bolilor infectioase, discutate la Conferinta Nationala de Microbiologie si Epidemiologie


Autor: elena

Ultimele noutăţi cu privire la diagnosticul, tratamentul, prevenirea şi controlul bolilor infecţioase vor fi discutate la cea de-a VII-a ediţie a Conferinţei Naţionale de Microbiologie şi Epidemiologie. Manifestarea este organizată de Societatea Română de Microbiologie şi Societatea Română de Epidemiologie şi va avea loc în perioada 13-15 noiembrie.

Pe parcursul celor trei zile de sesiuni ştiinţifice, profesionişti din toată ţara se vor reuni pentru a dezbate şi a face schimb de experienţă pe marginea unor probleme stringente care ameninţă sănătatea publică, la nivel mondial şi naţional. Astfel, vor fi discutate provocările actuale în diagnosticul şi epidemiologia bolilor transmisibile şi netransmisibile cu impact asupra sănătăţii publice.

"Bolile infecţioase pot avea o evoluţie imprevizibilă şi, de multe ori, au un impact deosebit asupra sistemelor de sănătate publică din întreaga lume. Bineînţeles, ţara noastră nu face excepţie. Tocmai din acest motiv, este extrem de important ca profesioniştii implicaţi în această patologie să aibă acces la ultimele recomandări din ghidurile internaţionale în ceea ce priveşte reducerea incidenţei şi prevalenţei bolilor infecţioase. Acesta este şi scopul Conferinţei Naţionale de Microbiologie şi Epidemiologie, eveniment care are deja o frumoasă tradiţie şi care, sperăm noi, va reuşi să se ridice şi de această dată la nivelul aşteptărilor profesioniştilor din domeniu", a declarat conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, potrivit unui comunicat de presă remis miercuri AGERPRES.

În cadrul evenimentului vor fi abordate teme de maximă importanţă pentru microbiologi, epidemiologi, pediatri, medici de boli infecţioase, biologi, biochimişti, medici de familie, pneumologi, specialişti în sănătate publică, dar şi alţi profesionişti din specialităţi implicate în patologia infecţioasă.

Subiectele dezbătute includ: noile provocări ale sistemului sanitar românesc în contextul evoluţiei actuale a bolilor transmisibile; bolile prevenibile prin vaccinare; abordarea integrată în diagnosticul şi supravegherea bolilor infecţioase cu transmitere parenterală şi sexuală; problematica infecţiilor nosocomiale; rezistenta la antibiotice; influenţa bolilor infecţioase în morbiditatea şi mortalitatea prin boli cronice; agenţii folosiţi în bioterorism şi războiul biologic.

'Contextul epidemiologic actual, atât la nivel mondial, cât şi în ţară, comportă o serie de probleme de risc, drept urmare perfecţionarea continuă a specialiştilor implicaţi în managementul bolilor infecţioase este necesară, pentru o contracarare cât mai bună a acestor afecţiuni. Sper că şi acest eveniment ştiinţific va contribui la lărgirea orizontului nostru de cunoştiinţe în domeniul epidemiologiei şi va asigura un schimb util de experienţă profesională aplicabil de către fiecare din noi, cu scopul îmbunătăţirii stării de sănătate a populaţiei', a declarat conf. dr. Geza Molnar, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

În prima zi a Conferinţei Naţionale de Microbiologie şi Epidemiologie 2014, cu ocazia Zilei Europene de Informare despre Antibiotice, va fi organizat cursul pre-conferinţă' Testarea sensibilităţii la antibiotice: bazele teoretice şi metode de testare în laboratorul de microbiologie'.

29-10-2014
Tip
Stiri interne