Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

O companie norvegiana, care a dezvoltat un vaccin impotriva HIV, a anuntat primele rezultate incurajatoare


Autor: elena

O companie norvegiană din domeniul biotehnologiei, care a dezvoltat un vaccin împotriva HIV, a anunţat primele rezultate încurajatoare înregistrate în cadrul a unui tratament care are drept scop să disloce şi apoi să îndepărteze virusul de la seropozitivi, scrie AFP.

'Este o reuşită majoră pentru găsirea unui tratament funcţional împotriva HIV", a declarat marţi AFP purtătorul de cuvânt al Bionor, Jurgen Fischer Ravn.

În prezent, tratamentele antiretrovirale ajută la menţinerea controlului asupra virusului la pacienţii seropozitivi, însă nu îl îndepărtează definitiv. Virusul rămâne în corpul persoanelor tratate, în formă latentă, însă reapare imediat după încetarea tratamentelor.

Acest rezervor de virus latent, la care este greu de ajuns, constituie unul dintre cele mai mari obstacole în calea elaborării unui tratament care să asigure o vindecare sigură.

Experimentul desfăşurat de Bionor la universitatea Aarhus din Danemarca pe 20 de pacienţi seropozitivi a permis scoaterea virusului latent din rezervor cu un agent anticancer, Istodax, şi apoi eliminarea lui parţială.

Fiecare pacient a fost vaccinat în prealabil cu un vaccin produs de compania Bionor, Vacc-4x.

'Trezirea' virusului latent, scoaterea sa din rezervorul respectiv şi apoi eliminarea (procedeu denumit plastic 'kick and kill') este strategia promiţătoare pentru a scăpa pacienţii de HIV, însă testele desfăşurate de Bionor nu au fost validate şi publicate de o revistă ştiinţifică, conform AFP.

Cu peste 34 de milioane de decese până în prezent, HIV continuă să fie o problemă majoră pentru sănătatea publică, potrivit OMS. La sfârşitul anului 2014 existau aproximativ 36,9 milioane de persoane cu HIV, încheie AFP.

22-12-2015
Tip
Stiri externe