Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

O femeie din Brazilia a devenit cleptomana dupa ce a suferit cateva operatii estetice


Autor: elena

O femeie din Brazilia care a suferit câteva operaţii estetice de mărire a sânilor şi de eliminare a excesului de grăsime de pe abdomen a devenit pentru o perioadă de câteva săptămâni cleptomană, iar cazul ei a fost analizat de specialişti şi concluziile au fost publicate în revista BMJ Case Reports, conform Live Science.

La doar câteva zile după ce a fost externată în urma intervenţiilor chirurgicale suferite, femeia în vârstă de 40 de ani a început să manifeste "gânduri invazive, recurente şi să simtă tentaţia irezistibilă de a fura", conform studiului publicat despre acest caz.

Cea mai probabilă explicaţie pentru aceste simptome este legată de faptul că, în timpul sau imediat după intervenţiile chirugicale suferite, s-a produs o limitare a fluxului de sânge care alimenta creierul, conform neurologului Fabio Nascimento, de la Toronto Western Hospital din Canada, coautor al acestui studiu.

El a făcut parte din echipa medicală din Brazilia care a evoluat starea femeii.

Limitarea fluxului de sânge care ajungea la creier a dus la scăderea cantităţii de oxigen şi substanţe nutritive care alimentează celulele nervoase, afectând funcţionarea normală a creierului şi distrugând celulele nervoase.

Această situaţie a influenţat anumite circuite neuronale din creier, provocând simptomele neurologice observate după operaţii, susţin specialiştii.

Femeia a fost operată în toamna anului 2013. Intervenţiile au inclus o liposucţie, mărirea sânilor şi un lifting de braţ (brahioplastie). Imediat după intervenţii femeia s-a simţit extrem de ameţită, dezorientată şi apatică şi a suferit şi de pierderi ale memoriei.

Medicii au supus pacienta unui examen RMN şi au constat că anumite părţi ale creierului acesteia nu mai primeau suficient sânge.

Private de oxigenul şi nutrienţii transportaţi de sânge, celulele din nucleul caudat (zonă activă în procesele de memorie şi învăţare) au început să cedeze. Pacienta nu avea un istoric medical legat de probleme neurologice şi nici nu consuma droguri.

După externare, femeia a început să prezinte "simptome tipice de cleptomanie", conform lui Fabio Nascimento, cum ar fi "nevoia de a fura urmată de un sentiment de uşurare imediat după ce comitea un furt".

Din fericire, aceste simptome au fost prezente doar două săptămâni, perioadă de timp suficientă însă pentru ca femeia să ajungă să aibă probleme cu poliţia.

Într-una din zile, în timp ce căuta un cadou pentru o prietenă, femeia a simţit imboldul irezistibil de a fura un obiect din magazin, deşi dispunea de banii necesari pentru a-l cumpăra. Ea a luat obiectul de pe raft, l-a băgat în geantă şi apoi a părăsit magazinul.

Un agent de pază al magazinului a observat furtul şi a oprit-o pe femeie înainte să ajungă la maşină. Apoi femeia a fost condusă la poliţie de unde a fost eliberată după ce oamenilor legii li s-a explicat care era starea ei neurologică.

Totul s-a terminat cu bine, după puţin timp creierul ei s-a vindecat singur, refăcând şi reorganizând circuitele neuronale afectate.

În literatura medicală există menţiuni despre alte câteva cazuri de cleptomanie manifestată după traume cerebrale, intervenţii chirugicale pe creier sau episoade de privare a fluxului de oxigen care ajunge la creier, aşa cum a fost cazul pacientei din Brazilia. Cu toate acestea, astfel de manifestări sunt extraordinar de rare, conform lui Fabio Nascimento.

Procedurile chirurgicale pot duce la apariţia unor simptome neurologice sau psihiatrice. Aceste simptome pot fi tipice, aşa cum este cazul pierderilor de memorie sau atipice, aşa cum este cleptomania, dar, din fericire, de cele mai multe ori dispar de la sine, fără a fi nevoie de vreun tratament, a mai precizat Nascimento.

16-02-2016
Tip
Stiri externe