Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/20/2020
Data stire

O noua terapie generica pentru schizofrenie


Autor: elena

Un procent din populatia planetei dezvolta simptome de schizofrenie in cursul vietii, se arata intr-un comunicat de presa remis miercuri de Terapia Ranbaxy.

Rata de 1% din populatie este aceeasi si pentru Romania, a precizat pentru AGERPRES prof. dr. Bogdana Tudorache, de la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia".

Mortalitatea este de aproape trei ori mai mare la schizofreni in comparatie cu restul populatiei, o treime dintre pacienti au cel putin o incercare de suicid iar 10% dintre acestia reusesc demersul suicidal.

Debutul in schizofrenie este extrem de timpuriu: atinge maximum la barbatii intre 15 si 24 de ani, in timp ce pentru femei, varful este intre 24 si 34 de ani.

Terapia Ranbaxy a lansat miercuri in Romania Olanzapina Terapia, genericul olanzapinei, una dintre cele mai importante molecule antipsihotice de a doua generatie cunoscuta la nivel mondial.

Olanzapina este indicata in tratamentul schizofreniei - pentru pacientii care au raspuns initial la olanzapina tratamentul de intretinere este eficace in mentinerea ameliorarii clinice -, al episoadelor maniacale moderate pana la severe, pentru prevenirea recurentelor la pacientii cu tulburari bipolare, al caror episod maniacal a raspuns la tratamentul cu olanzapina.

Olanzapina este un antipsihotic cu eficacitate dovedita, produs de prima linie atat in tratamentul acut, cat si in cel cronic al schizofreniei, maniei din boala bipolara si episoadelor maniacale. Se dovedeste a fi printre cele mai eficiente molecule in controlul simptomelor.

Se recomanda utilizarea antipsihoticelor din a doua generatie, datorita eficientei pe simptome pozitive, negative si cognitive, in conditii de toleranta si siguranta semnificativ superioare antipsihoticelor conventionale.

Prin expirarea patentului, medicamentul dobandeste un pret competitiv.
Costul este compensat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Aplicat in mod corect, tratamentul reduce riscul de sinucidere sau de violenta, ceea ce impiedica consecintele sociale devastatoare ale schizofreniei in termenii rejectiei de catre comunitate si reintegrarea ulterioara dificila in societate.

Medicamentul si-a dovedit deja eficienta pe o serie de piete europene importante cum ar fi Polonia, Spania, Lituania, Cehia, Slovacia, datorita faptului ca in tarile respective a expirat patentul medicamentului original mai devreme.

Medicamentul este un produs bioechivalent cu produsul original, care beneficiaza de avantajele ce decurg din cea mai moderna forma de prezentare. Comprimatele orodispersabile au drept avantaj principal o reactie rapida de absorbtie - in mai putin de 60 de secunde.

Prin introducerea in gura se dizolva rapid in saliva urmand a fi inghitite cu usurinta. Este dificil ca un comprimat orodispersabil dizolvat in gura sa fie indepartat in stare intacta, beneficiu insemnat in cazul situatiilor acute sau al pacientilor care mimeaza administrarea tratamentului, caz frecvent intalnit la persoanele cu afectiuni psihice.

Comprimatele orodispersabile pot fi dizolvate intr-un pahar plin cu apa sau alte bauturi potrivite. Schizofrenia este relativ frecventa si prevalenta ei este similara in intreaga lume. Una din 100 de persoane va face schizofrenie inainte de varsta de 45 de ani, barbatii si femeile prezentand un risc egal.

Este una dintre cele mai grave afectiuni mentale iar pana la 10% dintre persoanele afectate se vor sinucide in cele din urma.
Schizofrenia afecteaza persoane din toate tarile, grupurile socio-economice si culturale.

Un sfert din persoanele care prezinta un episod de schizofrenie se recupereaza fara a mai prezenta alte episoade. Cu toate acestea, alte 25% se vor recupera partial cu persistenta anumitor simptome iar restul de 50% vor prezenta multiple episoade acute recurente, cu perioade de remisiune a simptomatologiei intre episoade.

28-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa