Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/21/2021
Data stire

Oameni din vechea cultura nubiana sufereau de o boala "moderna"


Autor: elena

O maladie "moderna" era intalnita si la vechea civilizatie nubiana, conform analizelor realizate pe mai mult de 200 de mumii ce erau infectate cu un vierme parazitar asociat cu santurile de irigare, conform LiveScience.

Boala, denumita schistosomiaza este contactata direct prin piele, la contactul cu apa infestata. In prezent, aceasta boala afecteaza peste 200 de milioane de oameni pe an, din intreaga lume. Simptomele infectiei cu acesti viermi paraziti sunt o iritatie la nivelul pielii urmata de episoade de febra, frisoane, tuse si dureri musculare. In cazul in care boala este lasata netratata poate afecta ficatul, intestinele, plamanii si vezica urinara.

Specia de vierme Schistosoma descoperit in mumiile nubiene este denumita S. mansoni si este legata de o forma mai "moderna" a acestei boli, ce tine de viata in mediul urban si folosirea apei din rezervoare sau din santurile de irigatii.

"Aceasta este una dintre cele mai raspandite boli din Delta Nilului in prezent, iar oamenii de stiinta au crezut ca este un agent patogen mai nou, insa aceasta descoperire atesta faptul ca dateaza de cel putin cateva mii de ani", sustine coordonatorul acestui studiu, George Armelagos de la Emory University din Atlanta.

Echipa sa a testat mostre de tesut prelevate de la mumii din doua populatii nubiene (populatii ce ocupau Sudanul din prezent) datand de acum 1.200 de ani si respectiv de 1.500 de ani.

Populatia mai veche, Kulubnarti, a trait intr-o perioada in care debitul Nilului era la un nivel ridicat si nu aveau nevoie de irigatii pentru agricultura. "Acestia probabil ca nu practicau irigatiile, zonele inundabile ale Nilului fiind suficiente pentru a asigura fertilitatea solului", explica George Armelagos.

Populatia mai noua, Wadi Halfa, a trait mai spre sud de-a lungul fluviului, intr-o perioada in care debitul de apa era mai scazut. Dovezile arheologice indica faptul ca aceasta populatie folosea sisteme de canale de irigatii.

Oamenii de stiinta se asteptau ca membrii acestor populatii sa prezinte infectari cu viermi din specii distincte de Schistosoma. Spre exemplu viermii din specia S. mansoni se inmultesc in apa statuta, in timp ce viermii din specia Schistosoma haematobium, o alta specie care infecteaza oamenii, se dezvolta in ape curgatoare.

Aproximativ 25% din cele 46 de mumii Wadi Halfa testate erau infectate cu S. mansoni, in timp ce doar 9% din cele 191 de mumii Kulubnarti aveau acelasi tip de infectie.

"Inainte credeam ca S. haematobium era sursa acstor infectii, dar acum stim ca este S. mansoni", a precizat George Armelagos.

Canalele de irigatii construite de populatia Wadi Halfa sunt sursa probabila de infestare cu parazitul S. mansoni. Infectarile se produceau cand membrii acestei populatii foloseau canalele de irigatii pentru a-si spala hainele sau pentru a-si inunda culturile, conform studiului publicat in ultimul numar al revistei American Journal of Physical Anthropology.

10-06-2011
Tip
Stiri externe
Sursa