Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

Olanda: Banca de materii fecale pentru a-i ajuta pe suferinzii de infectii cronice ale intestinelor


Autor: elena

La Universitatea din Leyden a fost creată Banca olandeză pentru donatori de materii fecale, care urmează să îi ajute pe cei care suferă de infecţii cronice ale intestinelor, informează 20minutes.ch.

Banca a fost înfiinţată pentru a facilita transplantul de materii fecale şi a calma pacienţii cu astfel de afecţiuni, a declarat un profesor de la universitatea care a iniţiat proiectul. "Banca noastră de excremente va facilita accesul medicilor şi spitalelor din ţară la transplanturi de materii fecale", a spus Ed Kuijper, profesor de microbiologie la Universitatea din Leyden (vestul Olandei).

Banca va recolta, prelucra şi distribui materialul necesar pentru grefări de materii fecale. Această procedură este adesea "singura soluţie" pentru persoanele care suferă de infecţii cronice ale intestinelor, îndeosebi de Clostridium difficile, bacterie care se dezvoltă uneori după un tratament cu antibiotice.

'Unele antibiotice distrug flora intestinală, permiţând acestei bacterii să se răspândească. Prin transplantul de materii fecale se grefează bacterii sănătoase, care repopulează intestinele şi refac o floră intestinală sănătoasă", arată Kuijper.

Circa 3.000 de cazuri sunt înregistrate anual în Olanda, potrivit universităţii, 5% dintre acestea evoluând spre o stare cronică. În Olanda se efectuează lunar trei-patru transplanturi de materii fecale. În unele cazuri, infecţia poate fi mortală, după ce provoacă diaree grave, inflamaţii ale colonului şi perforări intestinale.

'Donatorii trebuie să fie perfect sănătoşi, nici prea graşi, nici prea slabi şi să aibă o bună floră intestinală", afirmă Kuijper. Prelevările, care nu sunt plătite şi rămân anonime, sunt recoltate de donator la domiciliu, fiind apoi transmise băncii, care le transformă în "produs transplantabil", trecând şi printr-un congelator puternic. Ceea ce rezultă se trimite apoi în toată ţara pentru grefarea pacienţilor, fie cu ajutorul unui endoscop introdus prin nară, fie în cadrul unei coloscopii.

Iniţiatorii băncii speră ca banca să faciliteze cu timpul şi cercetări ştiinţifice asupra procedurii şi a posibilei sale adaptări la alte condiţii, cum ar fi boala Crohn. "Donatorii dau pacienţilor posibilitatea unui tratament sigur împotriva unei boli grele", spune profesorul olandez.

15-02-2016
Tip
Stiri externe