Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Olanda: Eutanasierea bolnavilor de dementa


Autor: elena

Bolnavii de dementa sunt asistati sa moara de medici olandezi, in conformitate cu legile eutanasierii in vigoare in Olanda, conform unui material publicat de cotidianul britanic Daily Mail.

Nu mai putin de 21 de pacienti cu dementa in stadii incipiente, inclusiv cu maladia Alzheimer, au murit anul trecut prin injectie letala, conform unui raport anual. Aceasta este pentru prima oara cand bolnavii de dementa au fost inclusi in statisticile legate de eutanasierile din Olanda.

Niciunul dintre aceste cazuri nu implica vreo ilegalitate in ceea ce-i priveste pe medici si personalul medical, de fiecare data pacientii fiind in stare sa-si dea consimtamantul cu discernamant.

Aceast raport provoaca insa ingrijorarea celor care contesta practica eutanasierii, acestia argumentand ca numarul pacientilor care s-ar califica pentru o sinucidere asistata este in continua crestere. Raportul nu a fost inca prezentata oficial. Informatile cuprinse in el s-au scurs insa si au fost preluate de postul de televiziune NOS.

Aceasta televiziune a realizat chiar si un reportaj in care o pacienta pe nume Guusje de Koning, 63 de ani, bolnava de Alzheimer, le explica copiilor ei de ce a dorit sa moara asistata de un medic. Ea a invocat faptul ca a observat evolutia bolii la tatal sau si nu-si doreste sa sufere si sa treaca prin ce a trecut si el.

Adeptii eutanasiei se folosesc de povestea acestei femei pentru a promova ideea sinuciderii asistate pentru bolnavii de dementa, pentru a evita suferinta si cheltuielile mari asociate tratamentelor acestei boli. In acest sens au fost organizate si o serie de intalniri si dezbateri publice privind "dreptul de a muri" al persoanelor in varsta.

Aceasta problema ramane controversata totusi. Chiar daca 95% dintre olandezi s-au declarat de acord cu eutanasierea, doar 33% dintre olandezi au fost de acord cu sinuciderea asistata medical a persoanelor care sufera de dementa.

Pentru a se califica pentru o sinucidere asistata un pacient trebuie sa convinga doi medici ca are discernamant si ca se afla in pragul unei suferinte pe care o catalogheaza drept insuportabila.

30-06-2011
Tip
Stiri externe
Sursa