Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/21/2019
Data stire

Olt: DSP propune distribuirea gratuita de apa plata pentru copii


Autor: elena

Seful Directiei de Sanatate Publica Olt, medicul Andrei Iordache, a anuntat, joi, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o conduce va face demersuri la Ministerul Sanatatii pentru distribuirea in mod gratuit a unei cantitati de apa plata copiilor cu varste de pana la un an, care beneficiaza gratuit de lapte praf.

Iordache a precizat ca scopul acordarii de apa plata gratuit familiilor care beneficiaza de lapte praf pentru copii este prevenirea imbolnavirii sugarilor din cauza nitritilor din apa din fantani sau de la robinet, apa cu care este preparat laptele praf. Acesta ar urma sa fie distribuit odata cu apa plata daca propunerea DSP Olt va fi admisa de ministrul de resort.

Banii din care ar putea fi cumparata apa plata pentru a fi distribuita impreuna cu laptele praf ar urma sa provina din sumele alocate diferitelor programe de informare si prevenire derulate de directiile de sanatate publica.

"Analizele calitatii apei din judet efectuate de DSP Olt au dovedit este depasita cantitatea admisa de nitriti atat la apa furnizata la Slatina cat si la diferite surse de apa folosite de populatie in restul judetului. Laptele praf pentru sugari este preparat cu apa si daca este vorba de familii care beneficiaza gratuit de anumite cantitati de lapte praf de regula aceste familii prepara laptele praf cu apa de la robinet sau de la fantana. La Slatina constant apa de la robinete are o concentratie de nitriti de peste 0,5 miligrame la litru. La nivel national este aceeasi problema cu apa care are concentratie mare de nitriti si in plus au existat si cazuri in care intoxicatiile cu nitriti au determinat decese la copii cu varste pana la trei ani. De aceea noi propunem ca acolo unde se da lapte praf copiilor sa se distribuie si apa de calitate care sa fie folosita la prepararea laptelui praf. Speram sa convingem ministerul de justetea propunerii noastre si sa fie gadite si resursele financiare pentru aplicarea acestei masuri propuse de noi. Pentru ca, decat sa fie achizitionate prin programele de sanatate pixuri, pliante sau materiale informative prefer sa se cumpere apa potabila pentru copii si astfel cu adevarat sa prevenim imbolnavirile" a argumentat Andrei Iordache.

Acesta a adaugat ca in judetul Olt se lucreaza la actualizarea datelor privind beneficiarii de lapte praf si potrivit estimarilor de pana acum sunt circa 2000 de copii pentru care ar urma sa se distribuie lapte praf. Anul trecut au primit lapte praf gratuit circa 1600 de copii din judetul Olt.

31-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa