Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Olt: Trei carduri de sanatate returnate de asigurati CAS, din motive personale


Autor: elena

Un număr de trei persoane din judeţul Olt care au primit cardul de sănătate s-au prezentat pentru a-l preda la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, decizia de returnare fiind argumentată prin "motive personale", potrivit purtătorului de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Florea.

Aceasta a precizat că majoritatea asiguraţilor din judeţul Olt au primit cardurile de sănătate prin intermediul factorilor poştali, iar cele care nu au ajuns la asiguraţi prin această modalitate vor fi date asiguraţilor prin cabinetele medicilor de familie, dacă e vorba de asiguraţi din mediul rural, ori pot fi ridicate de la ghişeele CAS Olt.

"Factorii poştali au distribuit la nivelul judeţului Olt 233.505 carduri de sănătate, dintr-un total de 242.509. Restul de 9.004 carduri au fost returnate Casei de Asigurări de Sănătate Olt. Pentru a veni în sprijinul asiguraţilor din zonele rurale, Casa de Asigurări de Sănătate Olt şi medicii de familie au convenit, în consens, ca distribuirea cardurilor să se facă prin cabinetele medicilor de familie. Au fost predate medicilor de familie 4.880 de carduri, diferenţa de 4.124 de carduri fiind în curs de distribuire prin ghişeele CAS Olt", a spus Constanţa Florea.

Reprezentantul CAS Olt a adăugat că ridicarea cardurilor de sănătate de la ghişeele CAS Olt se face pe loc, în baza documentului de identitate.

Vicepreşedintele Colegiului Medicilor Olt, medicul de familie Viorel Rădulescu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că sunt necesare clarificări privind cardurile de sănătate şi îmbunătăţiri ale softului pentru citirea cardurilor, deoarece până acum sunt mai multe chestiuni nerezolvate.

"Este un program al CAS făcut să controleze intrările în sistem şi cheltuirea banilor publici. Cardul este şi nu este folositor. Se aruncă o suspiciune asupra întregului corp medical, considerându-l fraudator al sistemului. Nu dovedeşte calitatea de asigurat, deoarece sistemul informatic integrat nu asigură actualizarea datelor privind calitatea de asigurat. Apoi chiar dacă o persoană figurează ca neasigurată, dintr-o eroare, dar în fapt este, serviciul nu poate fi decontat chiar dacă aduce ulterior dovada că a fost asigurată", afirmă medicul.

Reprezentantul Colegiului Medicilor Olt susţine că activarea cardurilor de sănătate înseamnă birocraţie în plus pentru medici şi mai puţin timp pentru consultaţii pentru pacienţi.

"Va fi birocraţie în plus pe timpul pacienţilor, din timpul alocat consultaţiilor. Activarea cardurilor necesită ceva timp, mai mult de câteva secunde, pentru că sunt diferite inadvertenţe ce ţin de programe şi de cititoarele de carduri. Alte probleme nerezolvate în ce priveşte cardurile de sănătate: schimbări ale datelor personale; pot apărea costuri suplimentare pentru unii pacienţi pentru stabilirea grupei de sânge şi a RH-ului", a mai prezentat Viorel Rădulescu alte aspecte neclare privind cardurile de sănătate.

"Au apărut şi cazuri de persoane care nu acceptă cardurile de sănătate, din diferite motive. Ele vor face dovada că sunt asigurate cu adeverinţe. Dar cum citeşti adeverinţele cu cititoarele de carduri? Mai este o problemă, aceea a persoanelor care nu sunt obişnuite cu folosirea cardurilor şi pot încurca PIN-ul, blochează cardul, ori îl deteriorează, vor fi costuri suplimentare, deplasări la CAS. Încă o problemă este legată de cardurile predate medicilor de familie pentru a fi distribuite. O bună parte din pacienţii la care trebuie să ajungă aceste carduri sunt fie plecaţi la muncă în străinătate, şi-au schimbat adresa ori nu au mai trecut de foarte mult pe la medicii de familie şi nu se mai ştie nimic de ei", a enumerat Rădulescu alte aspecte neclare referitoare la cardurile de sănătate.

Viorel Rădulescu a mai declarat că odată cu utilizarea cardurilor numărul de consultaţii în cabinetele medicilor de familie va fi redus la 20 în cinci ore deşi în lunile de iarnă sunt situaţii în care numărul pacienţilor care se prezintă pentru consultaţii într-o zi este mai mare de 20.

"Se va pune ordine în sistem, în sensul că se va limita numărul de consultaţii la 20 în cinci ore şi atunci vor fi pacienţi care nu vor putea fi consultaţi, pentru că mai ales în lunile de iarnă vin mulţi pacienţi la cabinete zilnic. Fraudele nu sunt la medicii de familie", a conchis Viorel Rădulescu.

28-01-2015
Tip
Stiri interne