Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/26/2020
Data stire

OMS: Romania, intre putinele tari din lume care dispun de un sistem adecvat de ingrijiri paliative


Autor: elena

Foarte putini dintre bolnavii aflati la sfarsitul vietii primesc ingrijiri paliative, releva primul studiu global pe acest subiect, publicat marti de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Romania este una din cele doar 20 de tari din lume care au un sistem adecvat de ingrijiri paliative, se arata in studiul citat de AFP.

'Doar o persoana din 10 care au nevoie de ingrijiri paliative pentru calmarea durerii beneficiaza de acestea', potrivit concluziilor acestui studiu, numit 'Atlas Global al ingrijirilor paliative la sfarsitul vietii', publicat de OMS si Alianta mondiala pentru ingrijiri paliative (WPCA), cu sediul la Londra.

OMS, conform careia accesul la ingrijiri paliative este 'un drept uman', adauga ca exista, in fiecare an, circa 20 de milioane de pacienti aflati la sfarsitul vietii care au nevoie de astfel de ingrijiri. Dintre acestia, 6% sunt copii, continua agentia franceza de presa.

In 2011, aproximativ trei milioane de bolnavi din lume au primit ingrijiri paliative, mai precizeaza organizatia.

Doar 20 de tari din lume au un sistem adecvat de ingrijiri paliative, anume Australia, Austria, Belgia, Canada, Elvetia, Franta, Germania, Hong Kong, Irlanda, Islanda, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, Romania, Singapore, Suedia, Uganda, Marea Britanie si SUA.

Potrivit dr. Maria Cecilia Sepulveda Bermedo, care a participat la redactarea studiului, 'principala problema este accesul la morfina'.

Odata cu imbatranirea populatiei, 'nevoia de ingrijiri paliative este din ce in ce mai importanta', mai releva organizatia internationala.

Conform unui studiu, bazat pe date din 2008, 37% din persoanele decedate in acel an ar fi avut nevoie de ingrijiri paliative, adica 20 de milioane dintr-un total de 53 de milioane de persoane decedate.

28-01-2014
Tip
Stiri interne