Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra inmultirii cazurilor de infectare cu HIV la bebelusi in estul Ucrainei


Autor: elena

Sute de bebeluşi ar fi infectaţi cu HIV în estul Ucrainei, unde unităţile de îngrijire au fost atacate şi nu mai pot preveni transmiterea virusului de la mame la copii, a atras marţi atenţia Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează DPA.

"Nu este asigurată siguranţa sângelui. Banca de sânge din Doneţk a fost bombardată şi este distrusă", a precizat, la Geneva, OMS.

Înainte de izbucnirea conflictului între armata ucraineană şi separatiştii sprijiniţi de Moscova, regiunea Doneţk din est avea aproape 28.000 de cazuri de HIV înregistrate, cel mai ridicat nivel din Ucraina.

Peste 1.800 de copiii cu mame seropozitive au pierdut ajutoarele sociale şi alimentare în zona de conflict.

În plus, 6.000 de persoane infectate cu HIV şi pacienţi bolnavi de SIDA s-au trezit cu tratamentul întrerupt de la începutul lunii februarie.

OMS a atras de asemenea atenţia că şi numărul cazurilor de tuberculoză este în creştere, fiind înregistrată o majorare de 5% în regiunea separatistă Doneţk.

Sistemul de sănătate din estul Ucrainei este în stare critică după ce 78 de unităţi medicale au fost bombardate, şase dintre ele fiind atacate în ultimele două săptămâni.

În plus, sectorul sanitar se confruntă acum cu peste un milion de persoane dislocate în interiorul ţării şi care nu au bani să plătească pentru eventuale tratamente medicale.

"Farmaciile nu mai au majoritatea medicamentele esenţiale, nici măcar vaccinuri", a mai atras atenţia OMS, adăugând să secţiile de urgenţă ale spitalelor sunt complet depăşite de situaţie.

18-02-2015
Tip
Stiri externe