Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/22/2021
Data stire

Painea din meniul elevilor din Kazahstan a fost inlocuita cu iaurt si kiwi


Autor: elena

La recomandarea expertilor nutritionisti, autoritatile au eliminat painea din meniul elevilor din clasele primare din Alma Ata - capitala economica a Kazahstanului /republica ex-sovietica din Asia Centrala/, locul alimentului nr.1 fiind luat de iaurt si kiwi, transmite joi canalul de televiziune Mir.

La cantina scolii - de altfel, dejunul este obligatoriu in clasele primare din Alma Ata - erau incluse joi in meniu un fel de sarmale cu orez si varza murata, suc de caise si kiwi, dar fara paine.

Nutritionistii considera ca dejunul unui elev ar trebui sa contina 10-15% din caloriile pentru o zi, indicand ca painea ridica nivelul acestora la 20%. In plus, masura intervine dupa ce s-a constatat ca zilnic la cantinele din scoli raman gramezi de paine, dat fiind faptul ca elevii nu se dau in vant dupa acest aliment. Parintii nu au fost consultati in aceasta privinta si unii dintre ei deja si-au exprimat dezacordul cu excluderea painii din meniu.

Decizia apartine Academiei kazahe pentru alimentatie, care a hotarat inlocuirea painii cu iaurt, lapte si kiwi. Astfel, elevii din Alma Ata au de acum un sortiment de fructe mai variat la desert, deoarece la traditionalul mar au fost adaugate banane si kiwi. Fructul de kiwi, explica expertii nutritionisti, elibereaza substanta numita serotonina, asa-numitul hormon al fericirii.

'Dejunul este programat de regula dupa a doua ora si daca elevul ar avea burta plina cu paine sau alti carbohidrati ar putea sa adoarma la celelalte materii', explica medicul nutritionist Musa Aidjanov, doctor in stiinte.

Pustii din clasele mai mici s-au bucurat nespus de includerea kiwi in meniul zilnic scolar. Expertii nutrionisti afirma ca au exclus painea doar pentru perioada toamnei, deoarece o vor include la loc odata cu sezonul rece, cand organismul in crestere are nevoie de mai multa energie pentru a face fata temperaturilor de afara.

29-09-2011
Tip
Stiri externe
Sursa