Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

Patriciu Achimas-Cadariu: Nu se pune problema de a desfiinta INSP


Autor: elena

Ministrul Sănătăţii, Patriciu-Achimaş Cadariu, a declarat luni că nu se pune problema de a desfiinţa structuri care se ocupă de profilaxie, precum Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

'Există structuri care se ocupă de profilaxie. Ele sunt Agenţia de Programe pentru Sănătate, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Direcţiile judeţene de Sănătate Publică şi nici nu se pune problema de a desfiinţa INSP. Dimpotrivă, dorim să întărim aceste structuri, pentru că, după părerea mea şi a echipei pe care o conduc, unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în degringolada actuală din sistem este şi faptul că DSP-urile nu mai au capacitatea de a controla situaţia din teritoriu", a afirmat ministrul, prezent la "Ora Guvernului", în plenul Camerei Deputaţilor.

Potrivit demnitarului, o dezvoltare "reală" a întregului sistem necesită buget mai mare şi formare de specialişti.

'În ceea ce priveşte cele trei tipuri de cancer, ele se supun programului de screening din cauza faptului că ele reprezintă programe de sănătate publică şi din cauza faptului că avem teste-diagnostic capabile să le depisteze precoce şi putem să le tratăm în măsura în care le identificăm. Sigur că o dezvoltare reală a întregului sistem necesită buget şi necesită formarea de specialişti. Acest lucru se poate face în zece ani la cerinţa de specialişti pe care o avem, fiindcă sunt două cicluri de formare, deci un buget pe măsură, adică de câteva ori mai mare decât cel actual", a explicat ministrul Sănătăţii.

16-02-2016
Tip
Stiri interne