Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Personalul medical implicat in procesul de donare de organe va fi specializat printr-un proiect POSDRU


Autor: elena

Personalul medical implicat în procesul de donare de organe va fi specializat printr-un proiect POSDRU, a anunţat miercuri prof. dr. Irinel Popescu, cu ocazia Congresului Romtransplant.

"Astăzi a fost depus de Academia de Ştiinţe Medicale un program POSDRU care are în vedere instruirea la nivel naţional a întregului personal medical pentru activitatea de donare, de diagnostic al morţii cerebrale, de selectare a donatorilor şi de promovare a donării de organe. Este o activitate coordonată de Academia de Ştiinţe Medicale, care este făcută cu fonduri europene, şi noi sperăm să aibă impact", a declarat Irinel Popescu, care a fost preşedinte al Congresului Romtransplant - ediţia a IX-a.

De asemenea, el a mai anunţat că echipa de transplant cardiac de la Târgu Mureş şi echipa de la Fundeni au depus documentaţie pentru a achiziţiona aparate de perfuzie a ficatului ex vivo. Cu ajutorul acestora, în loc ca organele să fie ţinute la gheaţă, funcţia lor este evaluată mult mai bine înainte de a fi implantate.

"E progresul major care se prefigurează la nivel internaţional. Este în stadiu de pionierat şi în lume, nu a ajuns un procedeu de rutină, mai ales din cauza costurilor şi evaluărilor încă insuficiente. Dacă premisele de la care s-a plecat se vor dovedi corecte, asta va permite recuperarea unor organe care altfel nu ar fi fost utilizabile şi transplantarea lor cu succes şi va permite evaluarea mult mai bună a funcţiei acestora înainte de a fi implantate în organism", a declarat prof. dr. Irinel Popescu.

El a explicat că specialiştii români prelevează ficatul la 70% - 80% din donatori iar cu ajutorul acestora aparate ar putea preleva la 90%.

Potrivit acestuia, în viitorul apropiat se intenţionează deschiderea unui program de transplant pulmonar. În ceea ce priveşte programul cardiac, Irinel Popescu a spus că se remarcă strădania chirurgilor cardiaci de a readuce acest program cel puţin la nivelul la care a funcţionat la începutul anilor 2000.

29-10-2014
Tip
Stiri interne