Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/03/2020
Data stire

Politia britanica in alerta, dupa imbolnavirea misterioasa a lui Berezovski


Autor: elena

Politia britanica si expertii in substante radioactive se afla in stare de alerta maxima, dupa imbolnavirea misterioasa a oligarhului rus Boris Berezovski (65 de ani), autoexilat dupa 2000 la Londra, in contextul in care in 2006 un apropiat al acestuia - agentul FSB, Aleksandr Litvinenko - a fost ucis cu poloniu radioactiv in Marea Britanie, relateaza luni The Daily Mail.

Berezovski, un adversar fatis al premierului rus Vladimir Putin, a inceput sa se simta rau in urma cu doua saptamani si chiar a zburat intre timp in Israel pentru un examen medical.

Dupa istoria cu Litvinenko, care a devenit un apropiat al oligarhului la sfarsitul anilor 90, dupa ce a denuntat public un complot pus la cale de oficiali din FSB impotriva lui Berezovski, presa britanica a exprimat temeri ca la 'orizont se profileaza o noua afacere cu poloniu'.

Intr-un interviu acordat duminica seara postului de radio Eho Moskvi, Berezovski a dezmintit speculatiile cu privire la posibila sa otravire. 'De fapt, totul este normal, a existat insa la un moment dat un lucru ciudat, cand brusc m-am simtit rau - o crestere a tensiunii arterial etc.

La varsta mea (65 de ani), astfel de lucruri sunt normale, dar din moment ce nu le-am avut niciodata inainte, mi s-au parut destul de bizare', a recunoscut oligarhul, in interventia sa radiofonica. El a adaugat ca examenul medical efectuat in Israel a negat o posibila otravire a sa.

Cu toate acestea, mass-media britanice sustineau luni ca garzile de corp ale omului de afaceri au convocat la domiciliul oligarhului experti de la Agentia pentru Protectia Sanatatii din Marea Britanie, imediat dupa ce omul de afaceri rus a inceput sa se simta rau.

Experti britanici in substante radioactive au efectuat masuratorile de radioactivitate la resedinta lui Berezovski din comitatiul Surrey, precum si la birourile sale si imobilele pe care le detine in Regatul Unit.

Afacerea Litvinenko a deteriorat relatiile dintre Moscova si Londra. Rusia a refuzat sa-l predea britanicilor pe principalul suspect in otravirea lui Litvinenko - fostul agent al serviciilor secrete Andrei Lugovoi, in prezent deputat in Duma de Stat.

Intre timp, Moscova a solicitat de nenumarate ori Londrei extradarea lui Berezovski, inculpat intr-o serie de afaceri economice, dar despre care exista suspiciuni ca ar fi orchestrate de Kremlin.

Berezovski, despre care se afirma ca a fost 'eminenta cenusie' a defunctului presedinte Boris Eltin, a cazut in dizgratia puterii ruse, dupa instalarea lui Vladimir Putin in 2008 in cea mai inalta functie in stat.

01-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa