Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Prahova: Doctorul Dan Oprea sustine ca situatia SJU Ploiesti s-a deteriorat in ultimii patru ani


Autor: elena

Medicul Dan Oprea, ale carui afirmatii cu condus la efectuarea la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Ploiesti a unei anchete a Ministerului Sanatatii, sustine ca situatia de la unitatea sanitara a inceput sa se degradeze in ultimii patru ani, insa nu poate spune daca de vina pentru aceasta a fost transferul managementului catre autoritatile locale.

'Cam de vreo patru ani lucrurile au inceput sa pice in ultimul hal. Pana acum vreo patru ani, eram bine cotati si credeti-ma ca era patologie, erau operatii de care puteam sa fim mandri oriunde', a declarat, joi, mediul Dan Oprea.

Intrebat daca de vina pentru degradarea situatiei este trecerea spitalelor la autoritatile locale, el a spus ca nu stie ce sa creada.

'Eu nu stiu ce fonduri exista la Consiliul Judetean, dar pot sa va spun ca noi nu vedem asa realizari. Se anvelopeaza spitalul, dar uitati-va cum e pe dinauntru. Ar fi extraordinar daca am avea si noi un linoleum frumos prin sectii, niste usi frumoase curate, niste perdelute la geamuri. Nu sa fie sic, dar sa fie simplu, frumos si curat. Ma gandesc ca daca ar veni un arhitect ar putea sa faca inca un grup sanitar cel putin pe fiecare serviciu, daca ar gasi o modalitate ca bolnavii sa poata sa faca un dus, sa gaseasca o baie curata, sa aiba un televizor la doua saloane macar, un frigider... Daca va duceti sa vedeti frigiderele astea ruginite si distruse, nu poti sa pui nimic acolo, e nenorocire', a spus Oprea.

De asemenea, el a subliniat ca cea mai mare problema a SJU Ploiesti este lipsa contractelor de service pentru aparatura folosita in spital.

'Problema cea mai mare, dupa parerea mea, este ca aparatura de inalta performanta, echipamentele care sunt, nu sunt servisate corespunzator, pentru ca nu exista contracte de service pentru ingrijirea lor, pentru punerea lor in stare de functionare, pentru a avea usurinta in exploatarea lor in interventiile chirurgicale sau in interventiile mini- invazive', a precizat sursa citata.

Acesta a aratat, totodata, ca instrumentele de unica folosinta se folosesc de mai multe ori.

'Acum, sa nu va ganditi ca se lucreaza cu instrumentar nesteril, Doamne fereste. Aceste instrumente se sterilizeaza dupa standardele existente, sa nu va inchipuiti ca se duce cineva sa fiarba un bisturiu si sa-l aduca in buzunar sa opereze a doua zi. Nu. Ele se sterilizeaza, doar ca aceste instrumente sunt de unica folosinta', a explicat el.

Ministerul Sanatatii a dispus, marti, demararea unei anchete la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, cel mai mare din Prahova, in urma unor declaratii ale medicului primar de chirurgie generala Dan Oprea aparute in presa.

Respectivul medic spune, intr-o scrisoare deschisa, ca se face vinovat de malpraxis in fiecare zi.

"Noi folosim bisturie electrice de unica folosinta, de zeci de ori. Ata cu ac sertizat se gaseste sporadic, de baza fiind tot ata din timpurile doctorului Andreoiu. Pense LigaSure? Un lux sporadic. Disector ultrasonic - racheta cosmica... Halate, campuri moi, de pe vremea lui Pazvante. (...) Daca vrei sa tratezi un bolnav, nu reusesti sa folosesti aceeasi schema de tratament macar 6-7 zile. Iti vine sa urli cand zilnic ti se schimba antibioticele din farmacia spitalului. Daca dai un anticoagulant, zilnic schimbi cu altul, desi esti constient ca este malpraxis", se arata in scrisoare.

Managerul spitalului, Adrian Strambeanu, a precizat ca medicul Dan Oprea i-a inaintat o adresa in care arata ca este 'epuizat fizic si psihic' si ca doreste sa nu mai faca garzi la chirurgie.

Pe de alta parte, doctorul a precizat ca solicitarea in cauza a fost scrisa 'neinspirat' si ca, de fapt, dorea sa nu faca o garda intr-o zi de joi.
Din SJU Ploiesti se externeaza anual peste 55.000 de pacienti, dintre care mai mult de 26.000 sunt pacienti externati din sectiile chirurgicale ale spitalului.

28-11-2013
Tip
Stiri interne