Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/15/2020
Data stire

PREMII NOBEL/Descoperirea mecanismului molecular al durerii si inventarea LED-urilor organice, printre favoritele la Nobel


Autor: elena

Oamenii de stiinta care au descoperit mecanismul molecular care sta la originea durerii, LED-urile organice care ilumineaza ecranele telefoanelor mobile de ultima generatie si o noua stare cuantica a materiei se numara printre favoritii editiei din acest an a premiilor Nobel, conform analizei anuale publicate de Thomson Reuters.

Previziunile, anuntate la sfarsitul saptamanii trecute, au fost formulate de divizia Intellectual Property & Science (IP&S) a trustului media Thomson Reuters. Incepand cu anul 2002 si pana in prezent, Thomson Reuters a prevazut cu acuratete 35 de laureati ai premiilor Nobel.

De aceasta data, analistii din cadrul IP&S au preconizat sapte posibili laureati la categoriile Medicina si Fizica si opt la categoria Chimie. Comitetul Nobel alege un numar maxim de 3 laureati in fiecare domeniu.

Pentru premiul Nobel in Medicina, care va fi anuntat la 6 octombrie la Stockholm, analistii au in vedere o serie de descoperiri dintre care unele au fost realizate in urma cu mai multe decenii.

Unul dintre favoriti este David Julius de la Universitatea California din San Francisco, care a descoperit receptorul celular pentru capsaicina din ardeiul iute la sfarsitul anilor '90. El a stabilit modul in care acest receptor celular este activat de capsaicina, declansand reactia de iuteala si disconfort specifica consumului de ardei iuti.

Descoperirile realizate de alti trei favoriti au rasturnat preconceptia ca oamenii sunt in proportie de 99% similari la nivelul ADN-ului. In anul 2004, unul dintre cei trei, Michael Wigler, de la Laboratorul Cold Spring Harbor, a descoperit ca mai mult de 10% din genomul uman contine ADN care este duplicat ca si cand "fotocopiatorul biologic uman ar fi luat-o razna". O serie de astfel de variatii genetice sunt asociate autismului, schizofreniei si altor maladii grave.

De asemenea, anul acesta ar putea reprezenta si incununarea unor descoperiri din perioada de inceput a geneticii moleculare - in special descoperirile realizate de James Darnell si Robert Roeder de la Universitatea Rockefeller si de Robert Tjian de la Universitatea California din Berkely, despre modul in care ADN-ul este transcris in celule astfel incat sa se poata produce sinteza de proteine.

Premiul Nobel pentru Fizica ar putea sa fie atribuit, de asemenea, pentru descoperiri mai vechi de zece ani. Acest premiu va fi anuntat la 7 octombrie.

Unul dintre marii favoriti este Charles Kresge de la compania petroliera Saudi Aramco, care a inventat in 1992 sitele moleculare folosite in prezent pe post de catalizatori industriali.

In cazul Chimiei, Ching Tang de la Universitatea Tehnologica din Hong Kong si Steven Van Slyke, reprezentant al companiei start-up Kateeva Inc. din Silicon Valley, se numara printre favoriti pentru inventarea LED-urilor organice, omniprezente in telefoanele mobile inteligente, tablete si televizoarele de inalta definitie.

30-09-2014
Tip
Stiri externe