Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Presedintele a promulgat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante si pe cea privind indemnizatia pentru mame


Autor: elena

Presedintele Traian Basescu a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante, precum si pe cel privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, informeaza Administratia Prezidentiala.

Deputatii au adoptat, pe 21 iunie, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in vacanta parlamentara.
Actul normativ, adoptat cu 153 voturi favorabile, 93 impotriva si doua abtineri, a fost dezbatut pe articole saptamana trecuta.

Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, a explicat, la acea data, ca actul normativ prevede abilitarea Guvernului de a emite ordonante pe cinci domenii care nu fac obiectul legilor organice, si anume finante, transporturi, comunicatii, educatie si sanatate.

Comisia juridica a introdus mai multe amendamente la acest proiect de lege, stabilind ca Executivul poate emite ordonante si in cazul masurilor de ridicare a autovehiculelor stationate neregulamentar, constituirii infrastructurii de comunicatii electronice a statului roman, modificarii legii privind plantele medicinale si aromatice si produselor stupului, modificarii legii ANL, a ordonantei privind reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

Deputatii juristi au decis introducerea posibilitatii Guvernului de a emite ordonante si in privinta modificarii legii privind performanta energetica a cladirilor, a ordonantei privind imbunatatirea sistemului de finantare a institutiilor publice de cultura finantate din venituri extrabugetare.

In schimb, Comisia juridica a eliminat prevederea din proiectul Guvernului potrivit careia Executivul putea sa emita ordonante in vacanta parlamentara in cazul masurilor pentru combaterea operatiunilor cu unele produse susceptibile de a avea efecte psihoafective.

Senatul a respins pe 30 mai acest proiect de lege, Camera Deputatilor fiind for decizional.

28-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa