Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Presedintele CONAS: Peste 389 de spitale s-au inscris pentru acreditare


Autor: elena

Numarul spitalelor care sau inscris pentru procedura de acreditare este de peste 389, a declarat luni pentru AGERPRES dr. Dan Romulus Serban, presedintele Comisiei Nationale de Acreditarea a Spitalelor (CONAS).

"Asta inseamna ca spitalele respective au facut optiunea pentru vizita de evaluare a Comisiei de Acreditare a Spitalelor. Aceasta vizita se face inainte de o serie de etape pe care aceste unitati trebuie sa le indeplineasca pe parcursul a cinci ani. Dupa ce se inscriu spitalele primesc o fisa de autoevaluare pe care o completeaza, dupa completarea acesteia, fisa se trimite la Comisia de acreditare si in functie de optiunea lor, trimestrul 2 anul acesta, trimestrul doi anul viitor primesc vizita comisiei. In acelasi timp cu fisa de evaluare trebuie sa depuna in contul comisiei suma cu care este platita echipa de evaluatori. Noi ar trebui sa evaluam in jur de 100 de spitale pe an, care inseamna 25 de spitale pe trimestru care inseamna 25 de comisii de licitatii, se fac licitatii pentru echipa care pleaca pentru evaluare nu se stabileste din birou", a explicat presedintele CONAS.

El a adaugat ca dupa aceea proiectul de raport de evaluare este negociat intre comisia de evaluare si managerul spitalului, dupa care raportul final al comisiei de acreditare se introduce in consiliul de administratie al CONAS, care se numeste organ colegial, cel care stabileste daca spitalul este acreditat sau nu.

Presedintele CONAS a subliniat ca este un ordin al ministrului sanatatii de anul trecut care stabileste metodologia pentru inscrierea in procedurile de acreditare precum si un articol de lege din 1995 care spune ca daca nu s-au inscris in procedura de acreditare, nu primesc finantare de la CNAS.

"Problema tipic romaneasca este ca au obtinut numar de inscriere pentru procedura de acreditare, dar nu continua procedura pana la sfarsit. Ceea ce nu inteleg este ca pe 7 iulie daca nu-si respecta propriul program le anulez numarul de inscriere", a avertizat dr. Serban Dan Romulus.

Acesta a precizat ca pana acum au fost facute vizite pentru acreditare la patru spitale, este vorba de Spitalul Militar din Cluj, Spitalul Euromedica din Baia Mare, Spitalul Moinesti si Spitalul "I. Cantacuzino" din Bucuresti. In prezent se afla in vizita de evaluare o echipa la Institutul "Matei Bals".

Presedintele CONAS a mentionat ca in procesul de acreditare sunt patru niveluri: nivelul acreditat, nivelul de incredere ridicata, nivelul incredere scazuta si neacreditat.

Pentru incredere ridicata este prevazuta o vizita intermediara la doi ani si jumatate, iar pentru nivelul de incredere scazuta doua vizite intermediare in decursul celor cinci ani. Aceste vizite au menirea sa verifice daca si-au indreptat sau nu indicatorii.

28-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa