Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/23/2021
Data stire

Presedintele SNR: Romania sta bine la teoria despre diabet si sistemul nervos, problemele sunt la practica


Autor: elena

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR), prof. dr. Dafin Mureşanu, spune că România 'stă bine' în Europa în ceea ce priveşte abordarea problematicii diabetului zaharat şi a problematicii sistemului nervos, însă există deficienţe în ceea ce priveşte implementarea cunoştinţelor din domeniu la nivelul sistemului medical românesc.

'România stă bine, peste medie, atât din punct de vedere a abordării patologiei diabetului zaharat, cât şi din punctul de vedere al conştientizării asupra patologiei bolilor sistemului nervos. Problema noastră este în ce măsură reuşim să implementăm în practică cunoştinţele noastre şi în ce măsură ştiinţa este tradusă în măsuri coerente la nivelul sistemului medical. La acest capitol mai sunt foarte multe de făcut în România', a menţionat Dafin Mureşanu, într-o declaraţie de presă susţinută, joi, cu ocazia unei dezbateri despre efectele diabetului zaharat asupra sistemului nervos.

Neurologi şi diabetologi din Marea Britanie, Austria, Germania, Ungaria şi România participă, joi, la o dezbatere privind repercusiunile pe care diabetul zaharat le are asupra sistemului nervos central şi periferic.

Printre alţii, la evenimentul organizat de Universitatea de medicină şi Farmacie 'Iuliu Haţieganu' şi de Societatea de Neuropatie Diabetică, participă preşedintele Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului, prof.dr. Andrew Boulton, cea mai importantă organizaţie ştiinţifică europeană în domeniu, şi prof. dr. Michael Brainin, fondator şi fost preşedinte al European Stroke Organisation (ESO).

'Discutăm despre o problemă de sănătate de foarte mare impact social, aceea a diabetului zaharat şi a consecinţelor lui asupra patologiei sistemului nervos. După cum ştim, diabetul zaharat este un important factor de risc pentru patologia sistemului nervos, sunt foarte multe elemente noi care au fost descoperite şi descrise în ultima perioadă, prin urmare, a avea o reuniune ştiinţifică de acest nivel, în care diabetologi de vârf ai lumii sunt alături de neurologi de vârf ai lumii este o oportunitate rară şi faptul că reuşim să avem o asemenea reuniune interdisciplinară, faptul că se întâmplă la noi, cred că trebuie mult apreciat şi trebuie să înţelegem că medicii noştri au de profitat foarte mult', a mai spus Dafin Mureşanu.

Lectorii dezbaterii sunt prof.dr. Andrew Boulton (preşedintele Asociaţiei Europene pentru Studiul Diabetului), prof.dr. Michael Brainin (fondator şi fost preşedinte European Stroke Organisation (ESO), prof.dr. Dafin Mureşanu (preşedintele Societăţii de Neurologie din România), prof.dr. Peter Kempler (preşedintele ales al Asociaţiei de Diabet din Ungaria), prof.dr. Ovidiu Băjenaru (preşedinte de onoare al Societăţii de Neurologie din România), prof.dr. Dan Ziegler (deputy director la Institutul de Diabetologie Clinică din Düsseldorf), conf.dr. Ioan Andrei Vereşiu (preşedintele Societăţii de Neuropatie Diabetică), prof. dr. Gabriel Prada (director medical Institutul de Gerontologie şi Geriatrie 'Ana Aslan') şi dr. Tudor Lupescu (vicepreşedinte Societatea de Neuropatie Diabetică).

19-02-2015
Tip
Stiri interne