Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Prima gradina zoologica cu microbi isi deschide portile la Amsterdam


Autor: elena

Primul 'Zoo interactiv cu microbi' si-a deschis portile marti, la Amsterdam, celebrand minusculele creaturi care constituie doua treimi din organismele vii de pe Terra, considerate esentiale pentru viitorul planetei.

Aceasta gradina zoologica speciala, in care este expusa o vasta colectie de microbi, a fost imaginata de directorul Gradinii zoologice regale din Amsterdam, Artis. Dupa 12 ani de cand i-a venit ideea si investirea a 10 milioane de euro, alaturi de Artis a aparut 'Micropia'.

'Gradinile zoologice au tendinta de a nu arata decat o parte a naturii, si anume animalele mari', a declarat pentru AFP Haig Balian, directorul Artis. 'Astazi noi vrem sa aratam micronatura.'

El afirma ca importanta microbilor a fost subestimata intotdeauna de la observarea lor in secolul al XVII-lea de catre cel care este considerat parintele microbiologiei, olandezul Antonie van Leuuwenhoek.

Virusii, ciupercile si bacteriile sunt asociate adesea cu bolile, dar ele sunt la fel de esentiale pentru supravietuirea noastra si vor juca un rol din ce in ce mai important pentru viitorul umanitatii si al planetei, potrivit lui Balian.

'Microbii sunt peste tot, trebuie deci ca microbiologi capabili sa lucreze in toate sectoarele, de exemplu in spitale, intr-o alimentara sau industria petroliera si farmaceutica', pledeaza el.

In zilele noastre, microorganismele sunt utilizate deja pentru a produce biocarburanti, pentru a dezvolta noi tipuri de antibiotice si a ameliora randamentul agricol.

Numeroase experiente au confirmat rolul lor potential pentru utilizari la fel de variate ca productia de electricitate, intarirea fundatiilor cladirilor si lupta impotriva cancerului.


'Interesul pentru microbiologie nu va creste niciodata daca o lasam in intuneric, abandonand-o doar catorva experti', sustine Balian. 'Noi vrem sa aratam vizitatorilor ca totul se leaga in natura si ca microbii joaca un rol fundamental.'

Fiecare fiinta umana are in jur de 1,5 kg de microbi in corp, fara care el ar muri.

Cea mai mare parte din gradina zoologica, prima de acest gen din lume, seamana cu un laborator. Mai multe randuri de microscoape legate de ecrane uriase arata tot felul de microorganisme.

Mai departe, vizitatorul poate observa printr-o fereastra un laborator adevarat in care diverse tipuri de microbi sunt cultivati si ajung in fata unui model urias al virusului Ebola, care face ravagii in prezent in Africa de Vest.

Urcand la primul etaj al parcului zoologic, un ecran urias plasat pe plafonul ascensorului arata, sub un ochi marit excesiv, toate organismele care traiesc sub pleoapele noastre.

Pot fi observati, de asemenea, microbi care se reproduc, datorita unui microscop 3D special modificat pentru zoo. Vizitatorii mai pot trece printr-o scanare de microbi, care le va semnala cati dintre acestia traiesc asupra lui si unde.

Indragostitii se vor putea saruta in fata lui 'Kiss-o-Meter', care indica cati microbi au schimbat intre ei in timpul sarutului.

'Stiati ca 700 de specii de microbi traiesc in gura Dvoastra ? Sau ca 70 de tipuri de ciuperci traiesc pe calcaiul Dvoastra ?', surade dl Balian.

01-10-2014
Tip
Stiri externe