Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/21/2020
Data stire

Primariile din Franta lupta impotriva penuriei de medici


Autor: elena

Penuria de cadre medicale anuntata anul trecut de un sondaj al Institutului National de Statistica si Studii Economice (INSEE), care prevedea scaderea cu 10 % a numarului de practicieni pana in anul 2019 (fata de 214.000 in 2009), a devenit o obsesie pentru multi primari din teritoriile vulnerabile, atat rurale cat si urbane, scrie ziarul Les Echos in editia de miercuri.

Alesii au diverse mecanisme la dispozitie pentru a contracara situatia existenta in medicina de proximitate, dar eficienta actiunii lor depinde in mare masura de gradul de implicare a profesinistilor din domeniul medical.

Conferinta organizata pe aceasta tema, la 29 martie, de Asociatia primarilor din Franta /AMF/ a scos in evidenta lipsa de eficienta a unor dispozitive, care au avut mare succes la mijlocul deceniului trecut.

Astfel, 'importul' de medici straini, mai ales din Europa Centrala, este un esec, in pofida facilitatilor oferite de municipalitati. Medicii romani, care sperau la o imbunatatire a nivelului lor de trai, nu au ramas, iar confratii lor instalati in zonele rurale nu au incercat sa-i retina.

Nici centrele de sanatate nu au avut mai mult succes. Aceste structuri nu au reusit sa se adapteze, in unele dintre ele desfasurandu-se numai activitati paramedicale.

'Nu se poate reusi, daca la proiect nu participa si profesionisti din domeniul medical', a afirmat Xavier Bertrand, ministrul sanatatii, care a mentionat o serie de masuri de simplificare. In afara de un sprijin unic de instalare, care va fi aplicat in curand, s-a creat si un statut juridic specific centrelor de sanatate.

Anul trecut au fost create agentii regionale de sanatate /ARS/. Aceste structuri, care acopera si medicina ambulatorie, vor primi si stagiari si studenti pentru a-i familiariza cu asistenta medicala in zona rurala.

Este foarte greu pentru muncipalitati sa-i atraga pe tineri, desi le ofera tot felul de avantaje: plata chiriei, cofinantarea echipamentelor necesare, acordarea de burse viitorilor practicieni care se angajeaza sa-si exercite profesia intr-o zona deficitara pe o durata minima.

Si statul acorda tot felul de facilitati: studentii semnatari ai unui contract de angajament de serviciu public vor primi 1.200 de euro pe luna pana la terminarea studiilor.

30-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa