Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Primul congres stiintific al UMF 'Carol Davila'


Autor: elena

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti organizeaza, incepand de joi, timp de trei zile, la Palatul Parlamentului, primul sau congres stiintific cu participare internationala.

Manifestarea este prilejuita de implinirea a 156 de ani de activitate academica si, totodata, de omagierea marelui savant roman prof. dr. George Emil Palade, laureat al Premiului Nobel pentru medicina si absolvent al universitatii.

Institutia a avut o serie de personalitati remarcabile care au fost pionieri in anumite domenii, a subliniat rectorul universitatii, acad. prof. dr. Ioanel Sinescu, cu prilejul deschiderii manifestarii stiintifice.

Intre acestia s-au numarat Victor Babes, care a publicat primul Tratat de Bacteriologie din lume, Toma Ionescu, care a fondat chirurgia moderna in Romania, Gheorghe Marinescu, reputat neurolog care a efectuat prima radiografie din lume si primul film stiintific, Ion Cantacuzino, Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei, Constantin Parhon, George Emil Palade.

Prof. dr. Ioanel Sinescu a accentuat importanta cercetarii si a colaborarii interdisciplinare si s-a referit la medicina aplicativa care se regaseste in multe domenii de varf.
El a aratat ca o comunitate academica se construieste prin cunoastere, comunicare, deschidere si eficienta, care constituie emblema nucleului de educatie universitara medicala.

Rectorul a adaugat ca universitatea pregateste un numar mare de medici, dar cei mai buni aleg sa plece si si-a exprimat speranta ca atunci cand vor gasi si in tara conditiile, recunoasterea, dar si salarizarea corespunzatoare acest lucru nu se va mai intampla.

Prezent la eveniment, prof. dr. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a spus ca respecta medicii pentru ca au rezistat si rezista sa-i trateze pe suferinzi si in actualele conditii.

Sorin Oprescu a precizat ca nu a uitat nicio data sala de operatie, in care intra si acum, din cand in cand, "ca un hot". El a adaugat ca isi doreste ca tinerii sa ramana in tara si sa plece doar la sfarsit de saptamana pentru a opera in strainatate, dar pentru aceasta trebuie asigurate conditii, inclusiv financiare.

Forumul stiintific reuneste profesori universitari si cercetatori de renume mondial, alaturi de reputate personalitati din domeniul medical din Romania, care vor prezenta ultimele noutati.
Prin intermediul proiectelor derulate, universitatea continua sa formeze medici de exceptie si cadre didactice valoroase, care activeaza in cele mai renumite clinici si spitale.

Intre personalitatile invitate se numara prof. dr. Martin Burian, Universitatea de Medicina din Viena, prof. Christopher Granger, Duke University, Durham, USA, prof. Piero Portincasa, Universitatea de Medicina din Bari, Italia, prof. Frank M. Ruemmele, Facultatea de Medicina, Universitatea Sorbona, Paris, Franta.

30-05-2013
Tip
Stiri interne