Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/23/2020
Data stire

Primul "mini-stomac" crescut din tesut uman in laborator


Autor: elena

Primul ţesut stomacal uman funcţional în format 3D a fost creat într-un laborator de către oamenii de ştiinţă de la Cincinnati Childrens Hospital Medical Center folosind celule stem pluripotente, conform unui studiu publicat în revista Nature citat de business-standard.com.

Acest tip de celule umane care se pot transforma în orice tip de celulă din organism au format o versiune în miniatură a stomacului.

În colaborare cu cercetătorii de la Colegiul de Medicină de la Universitatea din Cincinnati, ei au folosit mini-stomacuri generate în laborator (numite organoide gastrice), pentru a studia infectarea cu bacteria Helicobacter pylori, cauza majoră a ulcerului peptic şi a cancerului de stomac.

Această primă generare moleculară din istoria medicinei, de organoide gastrice umane 3D, creează noi oportunităţi pentru descoperirea de medicamente, modelarea stadiilor incipiente ale cancerului de stomac şi pentru studierea unora dintre bazele obezităţii asociate diabetului, susţine Jim Wells, cercetătorul principal din cadrul acestui studiu.

De asemenea, este pentru prima dată când cercetătorii au produs intestin anterior în format 3D, punct promiţător de plecare pentru generarea şi a altor ţesuturi şi organe, cum ar fi plămânii şi pancreasul, a mai spus el.

"Până la acest studiu, nimeni nu a generat celule gastrice de la celule umane stem pluripotente", a sublinat Wells, citat de business-standard.com.

"În plus, am descoperit cum să susţinem formarea de ţesut gastric tridimensional cu arhitectură complexă şi compoziţie celulară", a menţionat el.

Acest lucru este important deoarece diferenţele dintre specii în dezvoltarea embrionară şi arhitectura stomacului adult face modelul de stomac al şoarecilor mai puţin optim pentru studierea dezvoltării bolilor umane ale stomacului, a adăugat Wells.

Cheia pentru creşterea organoidelor gastrice umane a fost de a identifica etapele implicate în formarea normală a stomacului în timpul dezvoltării embrionare. În decursul unei luni, aceste etape au condus la formarea de organoide gastrice umane 3D care aveau aproximativ 3mm diametru.

Cercetătorii au spus ca sunt impresionaţi de cât de rapid infectează bacteria Helicobacter pylori ţesutul epitelial al stomacului. În 24 de ore, bacteriile au declanşat modificări biochimice ale acestui organ.

Organoidele gastrice umane imită fidel stadiile incipiente ale bolii gastrice provocate de bacterii, inclusiv activarea unei gene canceroase numita c-Met şi răspândirea rapidă a infecţiei în ţesuturile epiteliale, au mai spus cercetătorii citaţi de business-standard.com.

30-10-2014
Tip
Stiri externe