Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/22/2020
Data stire

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, apreciat ca un succes


Autor: elena

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut, lansat de Ministerul Sanatatii (MS) anul trecut, este considerat de specialisti un succes, informeza MS, printr-un comunicat remis joi AGERPRES.

Dupa un an de la lansare, evaluarea medicilor cardiologi arata ca 4.052 de pacienti au beneficiat, gratuit, de tratament de specialitate in cadrul programului, 88% dintre acestia (3.547) fiind reperfuzati prin angioplastie primara. Incepand cu luna noiembrie s-a realizat o medie lunara de 320 angioplastii. Initial, programul isi propunea tratarea a 3.500 de pacienti anual.

Angioplastia primara este un procedeu care trebuie aplicat pacientului in primele 12 ore de la producerea infarctului miocardic si care consta in dezobstructia arterelor coronariene si introducerea unui stent, adica a unui dispozitiv medical sub forma unui cilindru care mentine artera deschisa.

Programul de tratament invaziv al infarctului miocardic acut a fost elaborat si implementat in premiera, anul trecut, de Ministerul Sanatatii si se deruleaza incepand cu luna august 2010. Un astfel de program era necesar deoarece diagnosticul si tratamentul de reperfuzie in infarctul miocardic acut in Romania se afla sub standardele existente in tarile din Uniunea Europeana.

Programul MS este implementat in 10 centre specializate din spitalele din Bucuresti, Iasi, Timisoara, Targu Mures si Cluj Napoca. Costul mediu pentru un pacient este de 4.300 lei.

Scopul programului este acela de a trata corect infarctul, conform ghidurilor europene, prin accesul rapid al majoritatii pacientilor la reperfuzie prin cateterism si dezobstructie, precum si prin asigurarea 24 ore din 24 a facilitatii de reperfuzie interventionala in centrele implicate.

Este foarte important faptul ca mortalitatea intraspitaliceasca la pacientii cu infarct miocardic acut a scazut in centrele respective cu aproximativ 15%. Anul trecut, programul a beneficiat de un buget de aproximativ 12.940 milioane de lei.

''Vom continua finantarea acestui program si anul viitor'', a precizat ministrul sanatatii, Rittli Ladislau.

29-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa