Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/23/2021
Data stire

Programul PNL denunta statul clientelar condus de PDL


Autor: elena

Programul votat, miercuri, in unanimitate, de conducerea Partidului National Liberal doreste sa ofere, in peste o suta de pagini, o alternativa la modernizarea Romaniei in viziunea statului liberal.

Intitulat de altfel 'Statul Liberal - Modernizare a Romaniei', programul PNL dezvolta solutii in sectoare precum economia romaneasca, administratia in afacerile interne, justitia, educatia, sanatatea, sistemul de pensii, agricultura si dezvoltarea rurala, mediul, apararea nationala, infrastructura.

Liberalii abordeaza totodata si problema statului clientelar.

'Prin programul sau pentru Romania, Partidul National Liberal isi asuma optiunea ferma pentru statul liberal. Amploarea recesiunii economice din Romania, care nu poate fi explicata doar prin consecintele crizei mondiale, precum si criza institutionala fara precedent in care se afla statul roman, arata ca societatea romaneasca se afla la un moment de rascruce. Ne aflam, astazi, in fata unei alegeri fundamentale: fie mentinem statul asistential si clientelar, fie reconstruim statul din temelii, pe principiile 'statului liberal'', se arata in documentul remis miercuri AGERPRES.

Potrivit PNL, 'cauzele raului din societatea romaneasca de astazi le gasim in prizonieratul in care au fost tinuti romanii timp de 20 de ani, de catre statul asistential si clientelar, proiectat, construit si perfectionat de structurile politico-financiare mostenitoare directe ale aparatului de partid si de stat din perioada comunista'.

'Expresia electorala deplina a acestor structuri o gasim in cele doua formatiuni politice care au ca trunchi comun Frontul Salvarii Nationale - Partidul Social-Democrat si Partidul Democrat. Principala trasatura a statului asistential si clientelar o reprezinta functionarea acestuia exclusiv in beneficiul gruparii politico-financiare aflate la putere, indiferent de numele acesteia si, de cele mai multe ori, impotriva intereselor cetatenilor romani. Componenta asistentiala a statului roman actual are drept scop mentinerea unei mari parti a romanilor la limita saraciei, pentru ca partidul aflat la putere sa poata avea la dispozitie o masa de manevra electorala, intretinuta prin sistemul 'pomenii', din resursele obtinute de la segmentele productive ale societa tii. Componenta clientelara tine de satisfacerea intereselor clientelei politice prin investitii si achizitii publice nerentabile pentru societate, dar extrem de profitabile pentru gruparea politico-financiara aflata la putere', sustine PNL.

In document se mai spune ca astazi, intr-o perioada de grava criza economica, 'Partidul Democrat perfectioneaza functia clientelara a statului'.

'In acest mod se explica abordarea simplista a crizei economice, practicata de guvernarea Basescu-Udrea-Boc: suprataxarea economiei si reducerea haotica a cheltuielilor bugetare, pentru strangerea unor sume cat mai mari la bugetele de stat. Obiectivul - dirijarea acestor sume catre clientela politica, prin pseudo-investitii precum patinoarul de la Brasov, stadioanele cu nocturna din comune cu drumuri de pamant, sau brandul de tara al Elenei Udrea. Lipsa de preocupare pentru cresterea economica, pentru relansarea mediului privat, are drept cauza nevoia gruparii economico-financiare de la putere ca resursa publica sa fie 'praduita' pe termen scurt, pana in anul electoral 2012', sustine documentul PNL.

In acest context, considera PNL, notiuni precum 'reforma statului' sau 'modernizarea statului' reprezinta teme false, lansate in scop propagandistic de actuala guvernare, pentru a acoperi perfectionarea statului clientelar.

'Romania nu are nevoie de o reforma a statului in sensul inteles de partidele care au creat statul asistential si clientelar, ci de o transformare a statului roman in stat liberal!', sustin liberalii in document.

23-09-2010
Tip
Stiri interne
Sursa