Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2021
Data stire

Propunerea Colegiului Medicilor din Romania privind vanzarea cabinetelor medicale


Autor: sitesuper

Colegiul Medicilor din Romania a propus Ministerului Sanatatii un proiect de lege privind vanzarea cabinetelor medicale, urmare a declararii neconstitutionalitatii Ordonantei de Urgenta nr. 110/2005.

"Modalitatea de evaluare face ca pretul sa devina accesibil medicilor si aproape similar cu cel prevazut in Ordonanta de Urgenta a Guvernului 110/2005", a precizat prof. Dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Articolul 8 al proiectului prevede ca in cazul vanzarii unor spatii detinute legale de furnizori de servicii medicale, ori conexe actului medical, pretul spatiului medical sa fie stabilit de catre vanzator, respectiv consiliul local sau judetean in baza unui raport de evaluare intocmit de o persoana autorizata desemnata prin dispozitia primarului. Evaluarea se va face in baza unor criterii stabilite de Ministerul Sanatatii Publice impreuna cu Colegiului Medicilor din Romania. Criteriile de evaluare vor reflecta valoarea imobilului, gradul de uzura, importanta si necesitatea sociala a serviciului medical precum si caracterul de utilitate publica a acestuia.

Valoarea finala de vanzare a spatiului va fi stabilita de proprietarul spatiului prin inmultirea pretului stabilit de evaluator cu un indice care reflecta necesitatea serviciului medical in localitatea ori zona in care urmeaza sa functioneze cabinetul medical respectiv. Indicele va fi stabilit de catre Colegiului Medicului din Romania.

Consiliul local, sau, dupa caz, consiliul judetean poate aproba diminuarea pretului cu care urmeaza sa fie vandut spatiul dupa cum urmeaza:

a) cu valoarea investitiilor facute de catre de catre detinatorul legal al spatiului;

b) cu pana la 50% din valoarea de evaluare daca la nivelul localitatii exista deficit al serviciilor medicale iar vanzarea se face in vederea atragerii unor furnizori de astfel de servicii;

c) cu valoarea investitiilor obligatorii ce se stabilesc prin caietul de sarcini al spatiului ce va face obiectul vanzarii;

d) in functie de alte criterii aprobate de catre consiliul local, sau, dupa caz, de consiliul judetean.

"In acelasi timp, pentru a proteja drepturile medicilor care nu doresc sau nu pot sa-si cumpere cabinetul, Colegiul Medicilor a propus un text care da dreptul medicilor de a-si continua activitatea in acel spatiu indiferent de proprietar", a adaugat prog. Astarastoae.

Potrivit art. 17 din actul normativ, in ipoteza vanzarii spatiului catre un alt cumparator decat titularul contractului de comodat ori de concesiune, cumparatorul va prelua sarcinile care greveaza imobilul la data cumpararii, repectiv va mentine contractul de comodat ori de concesiune incheiat de vechiul proprietar cu mediul respectiv in aceleasi conditii si termene.Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din Romania s-a intalnit ieri cu Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. "Am stabilit ca actele normative cu impatc asupra profesiei medicale sa fie elaborate cu consultarea prealabila a Colegiului Medicilor din Romania care si-a aratat disponibilitatea de a participa cu expertiza profesionala. Situatia din sistemul de sanatate va fi analizata lunar in intalniri intre conducerea Ministerului Sanatatii si Biroul Executiv al CMR", a conchis presedintele CMR.

03-02-2008
Tip
Stiri interne
Sursa
CMR.ro