Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/26/2020
Data stire

Radioactivitate sporita in apele marii: autoritatile intensifica masurile de control la peste si fructele de mare


Autor: elena

Autoritatile japoneze au cerut marti intensificarea activitatii de control a pestelui si fructelor de mare, dupa ce s-a constatat un nivel anormal de ridicat de substante radioactive detectate in apele marii, in apropierea centralei nucleare de la Fukushima, informeaza AFP.

Marti, Ministerul Sanatatii nipon le-a solicitat in special prefecturilor Chiba si Ibaraki, situate la est de Tokyo, sa ia masuri sporite de control, in special la peste si fructele de mare pescuite de-a lungul coastelor din nord-estul Japoniei.

De obicei, Biroul de sanatate publica analizeaza esantioane prelevate de la o mare cantitate de peste si fructe de mare.

Agentia de pescuit a indicat insa ca pescarii nu si-au reluat activitatea, din cauza avarierii infrastructurii locale de tsunami care a urmat cutremurului de 9 grade, produs la 11 martie, in largul coastelor nord-estice ale Japoniei.

"In momentul reluarii activitatii, le vom cere autoritatilor sa efectueze teste de radioactivitate, pentru a garanta siguranta produselor" marine, mentioneaza un comunicat al respectivei agentii.

Nivelul de iod 131 si de cesiu 134 erau de 126,7 ori si respectiv 24,8 ori mai ridicate decat normele stabilite de autoritatile nipone, anuntase anterior Tokyo Electric Power /TEPCO/, operatorul centralei nucleare Fukushima, grav afectata de recenta catastrofa naturala.

De asemenea, nivelul de cesiu 137 era de 16,5 ori mai ridicat decat media normala, iar cel al cobaltului 58 era inferior normelor, a declarat un responsabil al TEPCO.

Substante radioactive au fost detectate in esantioanele de apa de mare prelevate luni la aproximativ o suta de metri de reactorul numarul 1 al centralei Fukushima.

22-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa