Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/02/2020
Data stire

Raport EY: Industria de biotehnologie inregistreaza o revenire remarcabila


Autor: elena

Industria globala de biotehnologie inregistreaza o revenire remarcabila, se arata in cel de-al 28-lea raport anual EY referitor la industria de biotehnologie - 'Beyond borders: unlocking value'.

Industria globala de biotehnologie s-a relansat puternic in 2013, companiile listate inregistrand o crestere de doua cifre a veniturilor si o crestere radicala a fondurilor atrase.

Totusi, o mare parte din aceasta evolutie a industriei a fost generata de un grup relativ restrans de companii in faza comerciala, fapt care pune o presiune in plus pe restul industriei pentru a obtine o mai mare eficienta in dezvoltarea de medicamente noi.

Conform raportului, succesul inregistrat de produse a stimulat veniturile, a atras investitori si a motivat marile companii sa faca investitii majore in cercetare si dezvoltare.

Majoritatea companiilor continua insa sa se confrunte cu un mediu dominat de resurse limitate si o evaluare tot mai riguroasa a produselor de catre finantatori si investitori.

Mai mult decat oricand, companiile de biotehnologie de toate dimensiunile sunt nevoite sa adopte strategii pentru a capta mai multa valoare din descoperirile pe care le fac si din procesul de dezvoltare de produse.

Companiile din centrele consacrate de biotehnologie de la nivel global (din S.U.A., Europa, Canada si Australia) au generat venituri de 98,8 miliarde de dolari, o crestere de 10% fata de 2012.

Totusi, aceasta crestere a fost generata aproape in intregime de 17 dintre "liderii comerciali" avand sediul in S.U.A., care au inregistrat fiecare venituri de peste 500 de milioane dolari.

Bugetele alocate de companii pentru cercetare si dezvoltare s-au majorat simtitor, inregistrand o crestere de 14% fata de anul anterior, determinata in primul rand de cresterea cu 20% a bugetelor alocate in S.U.A.

Este pentru prima data de la declansarea crizei financiare globale cand cresterea cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea depaseste cresterea veniturilor.

Veniturile nete au scazut cu 0,8 miliarde de dolari, fapt determinat partial de cresterea cu 3,7 miliarde de dolari a cheltuielilor alocate activitatilor de cercetare si dezvoltare in 2013.

Capitalizarea bursiera a inregistrat o crestere de 65%, la 791,8 miliarde de dolari, generata de performantele solide ale liderilor comerciali, fapt care a crescut entuziasmul in intreaga industrie, precizeaza raportul EY.

Companiile de biotehnologie din America de Nord si Europa au atras fonduri in valoare de 31,6 miliarde de dolari in 2013, in crestere semnificativa fata de 28,7miliarde de dolari in 2012 si cea mai mare valoare totala atrasa din 2003.

Cincizeci de companii de biotehnologie (din S.U.A, Canada si Europa) au debutat in listari publice in 2013, atragand 3,5 miliarde de dolari, o crestere de 300% fata de 2012 si cea mai mare valoare totala anuala din 2000.

'Capitalul de inovare' - definit drept totalul capitalului din actiuni atras de companiile cu venituri mai mici de 500 de milioane de dolari - a crescut cu 36% si a reprezentat cel mai mare total de fonduri atrase incepand cu 2010.

Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor in care au fost implicate companii de biotehnologie americane sau europene a fost de 55,7 miliarde de dolari, o crestere de 106% fata de 2012.

Dar aceasta ascensiune a fost generata de trei 'mega-fuziuni', cu doua dintre cele mai mari tranzactii ale anului in care au fost implicati doi cumparatori non-traditionali - o companie de tehnica medicala si o companie de generice (OTC).

In acelasi timp, achizitiile facute de companiile tot mai active de biotehnologie (in valoare de 21 de miliarde de dolari) le-au depasit pe cele ale marilor companii farmaceutice, valoarea achizitiilor farmaceutice crescand cu doar 2% in 2013 fata de 2012.

Excluzand fuziunea Amgen / Onyx Pharmaceuticals, tranzactiile biotehnologie-biotehnologie au inregistrat o crestere de 68% raportat la aceeasi perioada (la 10,6 miliarde de dolari).

Veniturile companiilor europene de biotehnologie listate au crescut cu doar 3% in 2013, la 21 de miliarde de dolari. Cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea au scazut cu 4% in 2013, la 4,8 miliarde de dolari.

Venitul net al companiilor europene listate a crescut cu 462%, pana la 1,0 3 miliarde de dolari, cu 84 de companii listate care au inregistrat venituri cu o valoare apropiata de limita de jos.

Capitalizarea bursiera a crescut cu 44%: doua treimi din companiile europene au inregistrat cresteri ale valorii de piata.

Finantarile europene au crescut cu 34% in 2013, la 5,7 miliarde de dolari, cea mai mare valoare totala din 2007. Aproape jumatate din capitalul atras, 2,4 miliarde de dolari, a provenit din credite.

Europa s-a bucurat de cel mai favorabil an pentru fuziuni si achizitii din 2007. Valoarea totala a celor 21 de tranzactii europene de fuziuni si achizitii in 2013 a fost de 19,6 miliarde de dolari, o crestere de 487% de la an la an si peste valoarea cumulata a ultimilor cinci ani.

07-07-2014
Tip
Stiri interne