Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/23/2020
Data stire

Romania, locul 30 la nivel mondial in privinta consumului de cafea


Autor: elena

Romania ocupa locul 30 la nivel mondial in privinta consumului de cafea, cu 0,5 cesti pe zi pe cap de locuitor, in fruntea clasamentului aflandu-se Olanda, cu 2,4 cesti pe zi, Finlanda, cu 1,8 cesti pe zi si Suedia, cu 1,3 cesti pe zi, conform datelor furnizate AGERPRES de Asociatia Romana a Cafelei (ARC).

Consumul anual de cafea in Romania este inca scazut fata de multe tari din lume, de numai 2,3 kilograme pe cap de locuitor (conform datelor Organizatiei Internationale a Cafelei), fata de 7,96 kg in Austria sau 6,95 kg in Germania.

Si in estul Europei consumul este mai mare decat la noi in tara, in Polonia acesta fiind de 3,19 kg pe cap de locuitor, iar in Bulgaria de 2,9 kg.

'Desi nu este un produs de lux, in Romania inca se mai aplica acciza la produsele de cafea, care, alaturi de cresterea la nivel global a pretului cafelei ca materie prima, sau de evaziunea fiscala asociata acestui produs, pot fi factori care contribuie la mentinerea consumului de cafea pe cap de locuitor la o cota atat de redusa fata de celelalte tari din Uniunea Europeana si din lume', explica reprezentantii ARC.

In opinia lui Marius Melesteu, presedintele Asociatiei Romane a Cafelei, o eliminarea accizei la produsele din cafea ar fi benefica, deoarece va duce la cresterea pe termen mediu a veniturilor la bugetul de stat si la reducerea semnificativa a contrabandei.

'O ceasca buna de cafea trebuie sa fie accesibila fiecarui roman. De aceea ne-am propus sa ne aducem direct contributia pentru ca si in Romania consumul de cafea sa atinga in urmatorii ani nivelul din celelalte tari ale UE. ARC considera benefica o masura menita a elimina acciza la produsele din cafea, ceea ce va genera pe termen mediu venituri suplimentare la bugetul de stat, reducerea masiva a contrabandei, precum si cresterea accesibilitatii consumatorului roman la acest produs alimentar', a afirmat Marius Melesteu.

Conform ARC, in ultimii 50 de ani a existat o crestere constanta in productia mondiala de cafea, intercalata cu scaderi periodice. Consumul mondial de cafea a crescut cu o rata medie anuala de 1,9% in ultimii 50 de ani, de la 57,9 milioane de saci in 1964 la 142 milioane de saci in 2012.

Aceasta crestere s-a accentuat din 1990 la 2,1% si la 2,4% din 2000. Pietele traditionale importatoare, cum ar fi Japonia, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii au reprezentat istoric cea mai mare parte a cererii de cafea la nivel mondial.

Cafeaua a inceput sa fie consumata in secolului al XV-lea in Arabia. Comerciantii venetieni au adus cafeaua in Europa in secolul XVII.

Cafeaua se cultiva pe o raza de 1.000 de mile in jurul Ecuatorului, de la Tropicul Cancerului, in nord, pana la Tropicul Capricornului, in sud. Arborele de cafea creste in peste 50 de tari din intreaga lume, iar cafeaua este cea mai vanduta marfa din lume, dupa petrol.

Principalele tari furnizoare de cafea sunt Brazilia, Columbia si Vietnam.

Infiintata in martie 2001, Asociatia Romana a Cafelei promoveaza interesele comerciale si economice ale industriei cafelei.

02-07-2014
Tip
Stiri interne