Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/02/2020
Data stire

In Romania, sistemul de sanatate se imbolnaveste


Autor: elena

Sistemul de sanatate din Romania este in haos. Criticii sustin ca managementul defectuos, coruptia si acum criza economica fac ca oamenii sa aiba parte din ce in ce mai greu de servicii medicale bune, se comenteaza intr-un articol aparut luni pe site-ul PRI's The World, un magazin radio de stiri, creat de Public Radio International.

Acest lucru este valabil mai ales pentru saracii din Romania, care nu isi pot permite sa dea mita sau sa beneficieze de tratament medical in strainatate. In ultimii ani, din ce in ce mai multi au primit ajutor prin intermediul evenimentelor de caritate informale, cum ar fi cel organizat de curand pentru un copil orb de cinci luni - Alessia Truica.

Ochii Alessiei sunt de un albastru laptos. De indata ce copilul a deschis ochii, mama ei, Daniela, povesteste ca si-a dat seama ca ceva era in neregula.

"S-a nascut cu corneele opace", explica doamna Truica intr-un interviu acordat recent din Bucuresti. "Nicio lumina nu ii intra in ochi, asa ca are nevoie de transplant pentru ambii ochi. Fara acesta, nu va putea vedea", spune mama.

Sotii Truica declara ca au cautat cel mai bun chirurg de ochi din Romania, insa sfatul sau i-a luat prin surprindere.

"Medicul ne-a spus sa mergem acasa si sa asteptam", isi aminteste ea. "Ca va face bine ochii Alessiei - in trei ani", adauga femeia.

Acest lucru se intampla deoarece in Romania nu exista niciun medic care poate efectua aceasta operatie la copii mici, ci doar pentru copii mai mari. Pentru a beneficia de tratament acum, sotii Truica trebuie sa o duca pe Allesia in strainatate.

In anii de dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Romania avea servicii medicale bune si o multime de medici competenti. Cum au ajuns lucrurile sa mearga rau este complicat, declara Radu Craciun, economist bucurestean cu studii medicale. El atrage atentia ca desi cheltuielile pentru sanatate au crescut in ultimii ani, calitatea serviciilor medicale a avut de suferit.

"Spitalele sunt mari cheltuitoare, fara a-si justifica cheltuielile. Exista (apoi) coruptia. Si exista o relatie gresita intre marile companii farmaceutice si medici, care tot timpul recomanda medicamentul cel mai scump", explica el.

George Dorin Andreescu, alias Gojira, este un medic care a renuntat la medicina ca urmare a frustrarii acumulate in urma contactului cu un sistem medical disfunctional. Andreescu este acum un DJ faimos, care de multe ori mixeaza pe gratis in cadrul unor evenimente destinate strangerii de fonduri pentru oameni care au nevoie de tratamente medicale in afara Romaniei.

Si acum incep reducerile bugetare. Cel putin un spital a fost inchis, iar salariile pentru personalul medical de la stat reduse. In consecinta, Romania pierde multi din cei mai buni medici care pleaca la locuri de munca mai bune in strainatate.

George Dorin Andreescu ar fi trebuit sa fie parte a unei noi generatii de medici romani, care ar fi putut compensa exodul de creiere din lumea medicala. El a absolvit Facultatea de Medicina in 2007, insa imediat a abandonat stetoscopul.

Andreescu a povestit ca desi romanii au in continuare dreptul la servicii medicale gratuite in sistemul de stat, calitatea tratamentului este in prezent dezastruoasa.

Recent, povesteste el, a facut mai mult pentru a ajuta o persoana bolnava cu muzica sa decat a facut sistemul medical de stat. Gojira a mixat la un eveniment caritabil destinat strangerii de fonduri pentru Alessia Truica.

Persoana care a organizat evenimentul, Adina Tzeepa, declara ca daca nu se va schimba nimic, acesta va fi probabil viitorul finantarii tratamentului medical pentru cei saraci.

Guvernul roman nu este orb la criza din sistemul medical. Incepand de anul viitor, el prevede o reforma ambitioasa, in cadrul careia spitalele vor fi lasate sa concureze pentru contractele de asigurari private. Potrivit economistului Radu Craciun, desi serviciile medicale vor continua sa fie gratuite, oamenii vor putea sa isi cumpere o asigurare suplimentara, pentru a avea parte de cea mai buna ingrijire.

Si daca sunt saraci si nu si-o pot permite?

"Atunci vor avea parte de asa-numitul 'pachet de baza' ", a explicat Craciun, "care urmeaza sa fie definit".

In cazul in care pachetul de baza nu marcheaza o imbunatatire fata de serviciile medicale de azi din Romania, atunci familii cum ar fi familia Truica se vor indrepta probabil in continuare spre organizatii caritabile pentru ajutor.

29-11-2011
Tip
Stiri externe
Sursa