Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/22/2020
Data stire

Salaj: Ladislau Ritli spune ca MS poate lua masuri 'destul de limitate' pentru a impiedica plecarea medicilor


Autor: elena

Ministrul Sanatatii, Ladislau Ritli, a declarat, vineri, la Zalau, ca ministerul pe care il conduce poate lua masuri "destul de limitate" pentru a impiedica plecarea medicilor peste hotare.

"Problema este sociala, nu este a Ministerului Sanatatii, in primul rand.(...)Medicii de ce pleaca? Pentru ca au salariu mai mare si, poate, pentru o aparatura mai atractiva. (...) Nu suntem inca la nivel tarilor din Vest, care au un sistem atractiv, au bani ca sa schimbe aparatura tot la cinci ani si asa mai departe. Noi, ca sa oferim un salariu asemanator cu cel din Vest, astazi, ar fi o iresponsabilitate", a afirmat Ladislau Ritli.

Acesta a adaugat faptul ca ceea ce poate face ministerul este sa creeze tinerilor medici posibilitatea sa se specializeze mai usor, optimizand sistemul de rezidentiat, in vreme ce autoritatile locale pot oferi facilitati precum locuinta sau loc de munca pentru membrii familiilor cadrelor medicale.

"Masurile sunt, din partea Ministerului Sanatatii, destul de limitate. Probabil ca aceasta situatie se rezolva odata cu cresterea potentialului economic al tarii sau a anumitor elemente sociale", a subliniat ministrul Sanatatii, care a atras atentia mai mult asupra faptului ca "trebuie sa ne pregatim pentru ca bolnavii sa nu plece, pentru ca plecarea bolnavului inseamna ca si resursele financiare merg dupa el".

Pe de alta parte, Ladislau Ritli a precizat ca plecarea in strainatate a medicilor este si o "problema morala" si o "pierdere financiara", in conditiile in care statul cheltuie resurse importante pentru scolarizarea lor.

Ministrul Sanatatii se afla vineri, intr-o vizita in Salaj, progamul acestuia incluzand vizite la Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, la fundatiile non-profit "Centrul pilot de referinta pentru boli rare NoRo" si Centrul de recuperare, tratament si ingrijire "Acasa" si Spitalul de Boli Cronice Crasna, alaturi de intalniri cu directorii de spitale si reprezentantii administratiilor locale care au in administrare unitati medicale cu paturi.

27-01-2012
Tip
Stiri interne
Sursa