Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/29/2020
Data stire

Salaj: Lingouri de aur si bijuterii gasite la un medic acuzat de mita la acordarea pensiilor de invaliditate


Autor: elena

Perchezitiile efectuate de anchetatori la medicul din Salaj acuzat de luare de mita pentru acordarea de pensii de invaliditate si la apropiati ai acestuia au scos la iveala lingoruri de aur si bijuterii, alaturi de sume de bani de ordinul miilor de euro.

"La perchezitii au fost gasite lingouri si bijuterii dintr-un metal galben ce presupunem a fi aur. Este nevoie de o expertizare in acest sens, pentru a putea fi siguri. Nu este vorba de lingouri de mari dimensiuni. Au fost gasite si sume de bani, de ordinul miilor de euro", a declarat joi, pentru Agerpres, procurorul de caz Bogdan Chis, sef sectie Urmarire Penala, Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

Procurorii Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj il acuza pe doctor ca, profitand de functia din cadrul Casei de Pensii ca sef al Oficiului de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca, acesta ar fi cerut mita in bani si obiecte aproape de la fiecare pacient care ii trecea pragul, pentru incadrarea sau revizuirea gradului de invaliditate, cu consecinta primirii unei pensii de invaliditate.

Procurorii care cerceteaza acest caz au probat in doar 11 zile un numar de 125 de infractiuni de luare de mita, sumele de bani oferite fiind cuprinse intre 100 de lei si maxim 100 de euro, in functie de ce anume solicita persoane respectiva.

Desi anchetatorii au cerut arestarea preventiva pentru 29 de zile, atat Tribunalul Salaj, cat si Curtea de Apel Cluj au decis cercetarea sa in stare de libertate.
In aceste conditii, procurorii au emis o ordonanta prin care medicului i se interzice sa mai faca parte din comisia de expertizare a Casei de Pensii.

"Exista o ordonanta a procurorului de caz care a luat ca masura controlul judiciar si printre obligatii si masuri a fost si aceea a interdictiei de a mai face parte din comisia de expertizare. Ca medic de alta specialitate ar putea. Numai ca masura procurorului de caz a fost contestata de catre inculpat, tribunalul Salaj a admis contestatia, inlaturand controlul judiciar, dar noi am facut contestatie la randul nostru si suntem in termenul de contestatie, care se va judeca la Curtea de Apel Cluj. Daca ni se admite contestatia de catre Curtea de Apel Cluj si ramane in vigoare ordonanta procurorilor, atunci, pe o perioada, ca sa fie in folosul urmarii penale, ii va fi interzisa participarea in comisia de expertizare. Dar daca ne este respinsa contestatia, nu va avea nicio interdictie. Ordonanta procurorului este in vigoare, iar contestatia noastra este suspensiva de executare. Asta inseamna ca ramane ordonanta procurorilor", a precizat, pentru AGERPRES, Crin Bologa, prim-procuror al Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj.

In acelasi caz sunt cercetate in libertate, pentru tainuire, doua asistente medicale, o alta asistenta de la o clinica privata fiind acuzata de dare de mita.
Daca infractiunile de care este acuzat vor fi dovedite in instanta, medicul risca o pedeapsa cu inchisoare de la trei la 12 ani.

In varsta de 46 de ani, Pasca Sorin Mircea are atributii medicale in domeniul mentionat din 1996 ca medic rezident si din anul 2000 ca medic primar.
In evidentele Casei de Pensii Salaj figureaza 10.732 de pensionari pe caz de boala, dintr-un total de aproximativ 60.000 de pensionari.

20-02-2014
Tip
Stiri interne