Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Sarea afecteaza dezastruos vasele sanguine in doar cateva minute


Autor: elena

In numai 30 de minute, un fel de mancare sarat poate afecta in mod dezastruos vasele sangvine, reducand semnificativ capacitatea arterelor de a transporta sangele in organism, relateaza miercuri Daily Mail.

Aceste calcule au fost efectuate in cadrul unui experiment special de catre cercetatori australieni.

Astfel, ei au adunat un grup de 16 voluntari absolut sanatosi, carora li s-a oferit mai intai un preparat continand 4 grame de sare, iar mai tarziu un fel de mancare cu un continut de numai 0,3 grame de sare.

Inainte si dupa mese, oamenii de stiinta au testat cat de usor curge sangele in artera brahiala (humerala) - vasul de sange principal, in care de obicei se masoara tensiunea arteriala.

In cele din urma s-a dovedit ca alimentele sarate restrictioneaza semnificativ fluxul sanguin. Acest proces atinge apogeul dupa o ora de la consum.

Cele mai sarate din felurile de mancare servite voluntarilor nu aveau un continut mai mare de sare decat nivelul mediu din alimentatia unui om obisnuit.

Potrivit profesorului Graham MacGregor, studiul pune in lumina in raportul dintre nutritie si sanatatea omului. Exista suficiente probe pentru a afirma ca sarea conduce la rigidizarea vaselor sanguine in cateva minute.

'Acum va puteti imagina ce fel de proces are loc in corpul uman, iubitor de alimente sarate! Activitatea celulelor care formeaza peretii vaselor sanguine se schimba semnificativ'- spune el.

03-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa